Грешка за $6 млрд. повдига въпроси около Deutsche Bank

Банката, която започна мащабна реорганизация, трябва да подобри контрола

Офис на Deutsche Bank AG в Берлин, Германия. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Офис на Deutsche Bank AG в Берлин, Германия. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Звеното за валутна търговия на Deutsche Bank AG погрешка е изпратило около 6 млрд. долара на клиент на американски хедж фонд през юни и е възстановило сумата ден по-късно, съобщи лице, запознато със ситуацията.

Грешката повдига въпроси за управлението на риска и контрола над операциите в най-голямата германска банка.

Младши служител от екипа за валутни продажби е извършил операцията, използвайки брутни показатели, вместо нетна сума, което е довело до плащане, което е в пъти по-голямо, съобщава източникът, който помоли да не бъде идентифициран, тъй като въпросът не е бил обявен публично. Клиентът не се съобщава.

Обичайно банките нетират различните транзакции през деня и изпращат на клиента крайна сума. Въпросът е защо за тази транзакция, извършена в сезона на отпуските, не е бил приложен обичайният принцип на "четирите очи".

Джон Крайън, който замести Аншу Джейн като главен изпълнителен директор през юни, трябва да представи актуализация на стратегията по-късно този месец. 54-годишният бивш шеф на UBS Group AG ще раздели инвестиционната банка и ще съкрати части, които употребяват твърде много капитал.

Американските депозитарни разписки на Deutsche Bank се търгуваха на $29.61, след като Financial Times съобщи за грешката в понеделник (вечерта българско време), почти изтривайки печалбите за деня. Те се възстановиха бързо до $30.30 в 16 часа в Ню Йорк.

Банката е докладвала случая на ЕЦБ, британския Financial Conduct Authority и Федералния резерв на САЩ, според FT. От регулаторите и финансовата институция са отказали коментар пред Блумбърг.

Deutsche Bank обяви реорганизация на висшето управление в неделя, като Колин Фен, който оглавяваше инвестиционното банкиране и търговското звено, напуска. Джеф Уруин (59 г.) който се присъедини към компанията от JPMorgan Chase & Co, като съпредседател на инвестиционната банка, ще надзирава новото звено за корпоративно и инвестиционно банкиране, което ще включва сделките. Гарт Ричи (47 г.), отговорен за капиталовите пазари, ще стане шеф на отделно звено „Пазари”.

Банката намали с почти 25% работната сила чрез съкращения и продажби на активи, включително звеното за потребителски кредити на Postbank в Германия, заяви запознат с материята през септември. Крайън може да пропусне дивидентите тази година, за да запази капитала, след като банката обяви отписване на стойността на звеното за инвестиционно банкиране и Postbank.

Дейността на кредитора в САЩ се изправя пред въпроси за вътрешния контрол. Банката получи запитване от Федералната резервна банка в Ню Йорк през декември 2013, което критикува качеството на нейните финансови доклади, а по-рано през тази година, тя се провали на стрес тестовете на Фед. Германският кредитор е наел повече от 1000 души, за да подобри контрола.

 

 

Последни новини
Още от Новини от света