Бум на нигерийската музикална сцена

Музикалната индустрия в Нигерия процъфтява, благодарение на телекомуникационни компании като MTN

D'banj - нигерийски изпълнител D'banj - нигерийски изпълнител

D’banj  - певец и автор, Нигерия: Преди няколко години, когато някой искаше да разпространи песен или да завърши албума си в студио, ги носеше на пазар, наречен Alaba, където се срещахме с разпространители, които имат мрежа и разпространяват музиката в цялата страна и дори в Африка.   

Светът тогава не беше дигитализиран. През последните три-четири години се промени. Когато ти трябва музикално съдържание, отиваш в iTunes. MTN са едни от първите, които забелязаха това и генерираха страшно много печалби.

В Нигерия има около 180 милиона души, които най-после имат достъп до музика. Чрез мобилни телефони, чрез оператори, можете да свалите приложения и различни платформи. Хората биха казали, че имаме късмет, но истината е, че подготовката среща възможността, защото пазарът е готов от пет години – да купува, да консумира.

Индустрията се развива толкова много, че печелят мобилните компании, компаниите, които предоставят съдържание печелят, но вярвам, че собствениците на съдържание трябва да са наясно какво пропускат – като опит, като изява – през последните три-четири години правя турнета по цял свят и подписвам сделки с големи компании – всичко това заради успеха ми. Изведнъж осъзнах, че в това има пари и мога да върна тези пари в Африка, в Нигерия, в нашата система.

Виждате как стават нещата – можете да печелите от стрийминг, от сваляне. Тогава виждате как изпълнителите се замогват, купуват си имоти – това, което би трябвало да имаме, благодарение на музиката, стойността на музиката – точно както е в Западния свят. Съдържанието е новият нефт.

 

Последни новини
Още от Новини от света