Рекорд след рекорд в Лондон

Пазарът на жилища в британската столица расте заради дефицит

Лондон Лондон

Продажните цени на жилищата в Лондон се повишиха с 10 000 паунда ($15,500) този месец, като продавачите се възползваха от предимството на пазарната си доминация, съобщи Bloomberg.

В своя месечен доклад Rightmove Plc заяви, че цената се е увеличила с 1.6% от септември до 630 050 паунда. Броят на жилищата, постъпващи на пазара е намалял с повече от 16% през миналата година, което отслабва позицията на купувачите и намалява избора им. Цените са се повишили с 8.3% през същия период.

Недостигът на жилища за продажба е доминираща тема в докладите за имотния пазар тази година. От 32-те лондонски района, които Rightmove следи, само три са отчели спад на цените през последните 12 месеца. Най-големият годишен ръст е в Newham и Tower Hamlets (18%), докато най-скъпите райони като Kensington и Chelsea, където средната цена е над 2 млн. паунда, добавиха 4.5 процента.

В национален мащаб картината е леко по-различна. Макар цените в страната също да растат до рекордни нива миналия месец – 296 549 паунда, средното повишение от 0.6% е най-малкото за октомври от пет години.

Майлс Шипсайд от Rightmove коментира, че макар да има признаци за забавяне в някои сектори, има високо търсене  на имоти, предназначени за първоначални купувачи. Цените в тази категория се повишиха с почти 10% през последната година, което отразява дефицита на жилища с повече от две спални.

Последни новини
Още от Новини от света