ЕС и САЩ готвят вдигане на санкциите от Иран

Възможно е двумесечно забавяне

Техеран, Иран, 31 август 2015, Photographer: Simon Dawson/Bloomberg Техеран, Иран, 31 август 2015, Photographer: Simon Dawson/Bloomberg

Европейският съюз и САЩ решиха в неделя да приемат законодателни мерки, които ще позволят в желания момент вдигане на санкциите от Иран срещу спазването от страна на Техеран на условията на договора от Виена за ядрената програма, съобщава АФП на 19 октомври 2015.

Много висши американски представители, казаха пред пресата при условие да не се посочват имената им, че е възможно двумесечно забавяне преди вдигането на санкциите.

"ЕС прие днес законодателната рамка за вдигане на всички икономически и финансови санкции, свързани с ядрената енергия", казаха комисарят по външната политика Федерика Могерини и иранският външен министър Джавад Зариф в общо комюнике.

"Тя ще влезе в сила в деня на въвеждането си, едновременно с изпълнението от Иран, под контрола на Международната агенция за ядрена енергия, на договорените мерки за ядрената енергия", добавиха те.

Президентът Барак Обама нареди да се подготви преустановяване на санкциите срещу Иран.

Иран информира Международната агенция за атомна енергия, че ще приложи допълнителния протокол към Договора за неразпространение на ядрено оръжие, позволяващ проверките на ядрените обекти от агенцията на ООН в деня на прилагане на договора, когато Агенцията даде зелена светлина за вдигане на санкциите.

Последни новини
Още от Новини от света