Ferrari очаква пазарна оценка за 12,4 млрд. долара от планираното IPO

Fiat Chrysler Automobiles NV възнамерява да продаде 10% от компанията на Нюйоркската фондова борса

Ferrari се надява да набере 11 милиарда евро (12,4 милиарда долара) от първичното си публично  предлагане, съобщават източници близки до компанията, цитирани от Bloomberg.

На база на разговори с потенциални инвеститори, Ferrari може да бъде оценена на между 10 и 11 милиарда евро, когато Fiat Chrysler Automobiles NV продаде 10% от компанията на Нюйоркската фондова борса, коментират източниците на Bloomberg, пожелали анонимност заради частния характер на водените преговори.

Предполагаемия рейндж на цената при предстоящото IPO може да бъде публикуван още в петък, посочват източниците, допълвайки, че валюацията може да се промени заради пазарната волатилност, породена от скандала около Volkswagen AG.

Изпълнителният директор на Fiat Chrysler Седжио Маркионе, който е и председател на Ferrari, настоява от месеци, че компанията трябва да бъде оценена като производител на луксозни стоки, като Prada SpA или Hermes International SCA, а не като обикновен производител на автомобили. Тези компании се търгуват при пазарна оценка от над 20 пъти оперативната им печалба, което надвишава над два пъти обичайната оценка на производителите на автомобили.

Ferrari може да бъде оценена в рейнджа между 12 и 14 пъти очакваната за 2015 печалба преди данъци и такси, коментират източниците на Bloomberg.

Миналата година оперативната печалба на Ferrari достигна 693 милиона евро при 25% марж на продажбите. През първата половина на 2015 приходите на компанията нараснаха с 8,9%.

Представители на Fiat Chrysler и Ferrari са отказали коментар.

Ferrari, която традиционно ограничаваше количеството на произведените автомобили, за да гарантира ексклузивност на моделите си, сега планира да разшири производството. Така от продавания за 235 хиляди евро 488 Spider кабриолет през 2019 ще бъдат произведени 9000 бройки спрямо 7200 за миналата година. До сега производствените планове за модела бяха за около 7000 коли на година.

UBS Group AG, Bank of America Corp., Merrill Lynch, Banco Santander SA, Mediobanca SpA и JPMorgan Chase & Co. са консултанти за планираното IPO.

Последни новини
Още от Новини от света