Барак Обама: Действията на Путин в Сирия са признак на слабост

САЩ прекрати възлизащата на 500 милиона долара програма за трениране и въоръжаване на сирийски бунтовници

Руските военни действия в Сирия са доказателство, че властта на президента Владимир Путин започва да му се изплъзва от ръцете, заяви американският президент Барак Обама в телевизионно интервю, цитирано от Bloomberg.

Обама определя руското решение за започване на въздушни удари в Сирия като отчаяна стъпка, предизвикана от слабостта на Башар Асад, който се опитва да остане на власт на фона на брутална гражданска война.

„Сирия беше единственият съюзник на Русия в региона. И днес, вместо да може да разчита на подкрепата на сирийците и да запази руската база в Сирия, която те имат там от много време, господин Путин праща своите собствени войници, неговата собствена армия, за да се опита да задържи на косъм единствения си съюзник”, каза Обама в интервю за CBS News, цитирано от Bloomberg.

Коментарите са направени малко преди New York Times да обяви, че американската администрация е решила да прекрати възлизащата на 500 милиона долара програма за трениране и въоръжаване на сирийски бунтовници, сражаващи се с режима на Башар Асад -  решение, което поставя под въпрос досегашната стратегия на Обама в Сирия.

Белият дом протестира, че руските бомбардировки са насочени срещу умерената опозиция в Сирия, противопоставяща се на Асад, вместо срещу терористите от Ислямска държава.

Русия предприе ударите без да проведе разговори с Пентагона за това, как да бъдат избегнати рисковете от конфликт със САЩ и техните съюзници, които провеждат операции срещу Ислямска държава в региона.

Обама определя действията на Владимир Путин като слабост  и ги сравни с руската интервенция в Украйна, която доведе до международни санкции срещу Русия в ключови икономически сектор.

„Трябва да ви кажа, ако мислите, че да съсипете икономиката си и да се наложи да изпратите войниците си, за да спасявате единствения си съюзник, е признак на лидерство, тогава ние имаме различно виждане за това, какво е лидерство”, коментира Обама.

Последни новини
Още от Новини от света