41 швейцарски банки са подписали споразумения за амнистия със САЩ

Амнистията е в замяна на информацията за схемите, с които клиентите им укриват активи

Женева – седалище на много от швейцарските банки Женева – седалище на много от швейцарските банки

Все повече швейцарски банки сътрудничат на американските власти в борбата си укриването на данъци, съобщава Bloomberg.

От началото на годината 41 швейцарски банки са подписали споразумения с американското министерство на правосъдието, които им дават амнистия в замяна на информацията за схемите, които са използвали, за да помагат на клиентите им да укриват активи, включително имената на банкери и посредници при транзакциите.

Информацията позволява на американските власти да започнат нови разследвания срещу частни лица и институции в трети страни, коментира Каролин Сирало, данъчен прокурор към американското министерство на правосъдието, цитирана от Bloomberg.

Финансови институции в Сингапур и Израел са сред вероятните цели, коментират запознати със случая източници на Bloomberg.

„Парите изтичат извън Швейцария към различни дестинации”, коментира Сирало. „Следваме улики, които ни отвеждат до парите, където и да са те”, допълва тя.

Програмата за амнистия за швейцарски банки беше обявена след 2009, когато най-голямата швейцарска банка UBS Group AG плати 780 милиона долара в извън съдебно споразумение, за да избегне разследване, докато щатските власти започнаха криминално разследване срещу 14 други банки, включително Credit Suisse Group AG.

Последни новини
Още от Новини от света