Блатер е отстранен от етичната комисия на FIFA

Това на практика слага край на 17 годишното му управление

Президентът на FIFA Джоузеф „Сеп” Блатер и други двама кандидати за неговия пост бяха временно отстранени от постовете си от етичната комисия на организацията – решение, което на практика слага край на 17 годишното управление на Блатер, съобщава Bloomberg.

Блатер и европейският футболен шеф Мишел Платини, водещият сред претендентите за президент на FIFA, бяха отстранени за 90 дни от етичната комисия към организацията, докато бившият вицепрезидент на FIFA Чун Мон-Джун, който също планираше да се кандидатира за поста, беше отстранен за 6 години и глобен с 100 хиляди швейцарски франка.

Генералният секретар на FIFA Джером Валке, който е в отпуска, също беше отстранен за 90 дни.

Решението, което има незабавен ефект, забранява на лицата да участват в „каквито и да било дейности, свързани с футбола на национално и международно ниво” и може да бъде продължено с 45 дни, се посочва в становището на комисията.

Изборите за нов президент на FIFA са насрочени за 26 февруари.

Блатер, който е разследван от швейцарската прокуратура, беше преизбран през май, но дни по-късно каза, че ще подаде оставка след като бъде намерен негов заместник, позовавайки се на липсата на широка подкрепа във футболната общност.

През май американската прокуратура повдигна обвинения за рекет и пране на пари срещу 14 високопоставени служители във FIFA, докато швейцарските прокурори повдигнаха криминални обвинения за начина, по който са били присъдени домакинствата на световните футболни първенства през 2018 и 2022, съответно в Русия и Катар.

Последни новини
Още от Новини от света