SABMiller отхвърли и новото предложение на AB InBev

Най-големият акционер на SABMiller - Altria Group Inc. обяви, че подкрепя така предложената сделка

SABMiller Plc отхвърли последното предложение на Anheuser-Busch InBev NV за придобиване на компанията в размер на 65,2 милиарда британски лири като твърде ниско, с което влезе в конфликт с най-големия си акционер, който иска сделката да бъде сключена, съобщава Bloomberg.

Предложението на AB InBev, което беше обявено публично в сряда след две седмици на преговори при закрити врата, повишава залозите около сделката, която може да доведе до сливането на двата най-големи производителя на бира в света.

По оценка на Exane BNP Paribas  новата компания би държала първото или второто място в 24 от 30-те основни пазара за бира на планетата.

Както и предишните оферти, последната оферта на производителя на Budweiser включва два елемента - 42,15 британски лири в кеш за акция на SABMiller за придобиване на мажоритарен дял в компанията. Тази цена е с 44% над нивата, на които приключи търговията с акциите на SABMiller на 14 септември – денят преди да бъде обявено намерението за сливането на двете компании , се посочва в изявление на AB InBev, публикувано в сряда.

AB InBev предлага да плати по-ниска цена – 37,49 паунда за акция в кеш и акции за дяловете на двата най-големи акционера в SABMiller.

Най-големият акционер на SABMiller - Altria Group Inc. с 27% дял обяви в изявление, че те подкрепят така предложената сделка. Altria призова борда на директорите на SABMiller да се съгласят с AB InBev „бързо”.

SABMiller, вторият по големина производител на бира в света е отхвърлила две предишни оферти за 38 лири за акция и 40 лири за акция

Според британското законодателство AB InBev трябва да направи формална оферта до 17:00 на 14 октомври или да се откаже. SABMiller има право да поиска от регулаторите удължаване на този краен срок.

Ако AB InBev не направят оферта в този срок обаче те не могат да възобновят опитите за придобиване на SABMiller за период от 6 месеца.

Последни новини
Още от Новини от света