Bombardier и Airbus прекратиха преговорите за съвместна дейност

Предложението на Bombardier беше за участие на Airbus в програмата за разработка на самолетите CSeries

Bombardier Inc., която похарчи доста пари за разработката своя нов пътнически самолет CSeries, е водила преговори за потенциално бизнес партньорство с Airbus Group SE, които обаче сега са прекратени, съобщава Bloomberg.

“Подобни разговори вече не се водят”, обяви Airbus във вторник. Отделно Bombardier също потвърди тази информация, след като повтори предишни коментари, че „ще продължи да проучва възможността за инициативи за потенциално участие в индустриална консолидация”.

Изявленията бяха направени след като Reuters съобщи, че Bombardier се е обърнал към своя основен конкурент, за да се опита да продаде дял в програмата за разработка на CSeries.

Предвидените разходите по разработката на новия модел, който има за цел да разчупи монопола на Airbus и Boeing Co. при самолетите за полети на къси и средни разстояния, са надхвърлени с 2 милиарда долара и програмата като цяло закъснява с 2 години.

Сега комерсиалният дебют на CSeries се очаква през 2016.

Гарантираните поръчките за  CSeries за момента са за едва 243 самолета – доста под заложената цел от 300 продадени самолета до официалното представяне на модела.

Последни новини
Още от Новини от света