ABInbev предложи 104 млрд. долара за SABMiller

Новата компания би държала първото или второто място в 24 от 30-те основни пазара за бира по света

Anheuser-Busch InBev NV предложи да купи SABMiller Plc за 68,2 милиарда британски лири или 104 милиарда долара в желанието си да обедини двата най-големи производители на бира в света с рекордна за индустрията сделка, след като базираната в Лондон SABMiller отхвърли две предишни предложения, направени конфиденциално, съобщава Bloomberg.

Производителят на Budweiser предлага 42,15 британски лири в кеш за акция на SABMiller, която е собственик на марките Peroni и Grolsch.

Предложената цена е с 44% над нивата, на които приключи търговията с акциите на SABMiller на 14 септември – денят преди да бъде обявено намерението за сливането на двете компании, се посочва в изявление на AB InBev, публикувано в сряда.

SABMiller е отхвърлила две предишни оферти за 38 лири за акция и 40 лири за акция, допълва AB InBev.

„Ръководството на AB InBev е разочаровано, че бордът на директорите на SABMiller е отхвърлил и двете предишни оферти без какъвто и да е коментар”, се казва в изявлението на AB InBev.

Заедно AB InBev и SABMiller биха представлявали най-голямата компания за основни хранителни продукти в света по приходи, коментират анализатори на Exane BNP Paribas.

По техни оценки оперативните приходи преди данъци и такси на новата компания през 2016 ще достигнат 25 милиарда долара и тя ще държи първото или второто място в 24 от 30-те основни пазара за бира по света.

Последни новини
Още от Новини от света