Свиването на автомобилния пазар ще доведе до косвени щети

Калоян Желев, автомобилен експерт, Светът е бизнес, 28.02.2020

Прессъобщенията на производителите по повод отмяната на автомобилния салон в Женева бяха лишени от блясъка и мажорните тоналности. Този път тонът бе обран. Коронавирусът сложи връхна точка на всичко, коментира Калоян Желев, автомобилен експерт, в предаването "Светът е бизнес" с водещ Ивайло Лаков.

"От една страна Brexit повлия на автомобилния бранш, от друга страна - исторически новото въглеродно законодателство в Европа. От трета - спадът на китайския пазар дори преди самия коронавирус".

Още по темата

Експертът посочи, че днес е излязло прессъобщение на Германската асоциация на автомобилната индустрия, чиито първи ранни прогнози за вътрешния автомобилен пазар на страната във връзка с коронавируса са за 6% спад за годината.

"Преките щети са свързани с първите ранни прогнози на Moody's и LMC Automotive за спад от 2,5-4,5% от световното автомобилно производство, което е някъде 3-4 млн. автомобила".

Желев обясни, че на практика в цялата автомобилна индустрия и нейните доставчици господства методът LEAN, предполагащ малки складови личности с оглед на намаляването на материалните запаси.

По темата за сливането на PSA Group и Fiat Chrysler гостът каза, че за да видим първите ранни резултати от едно подобно действие, ще трябва да изчакаме до края на годината. "Те търсят икономии от мащаба, а това става със синергия. Водещата ще е технологията на PSA", подчерта той.

Още по темата

Калоян Желев отбеляза, че Volkswagen са на прага на трета историческа стъпка да се появи техният модел ID.3, чиито софтуерни проблеми се отстраняват. "Идеята му е да пренесе електрическата мобилност от нишата в мейнстрийма", допълни той.

Гледайте целия разговор във видео материал.

Последни новини
Още от Нотификации