Сандърс предупреди Путин да не се меси в изборите

Кандидатът посочи, че е уведомен за руски опити за подпомагане на кампанията му

Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

Кандидатът в надпреварата за номинация на президент от Демократическата партия в САЩ Бърни Сандърс осъди Русия заради отчетените опити да помогне на кампанията му, като й каза "да стои настрана от американските избори", предаде BBC.

Сандърс каза в петък, че американските власти са му казали миналия месец за руските усилия за подпомагане на кампанията му.

Изказвайки се в Бейкърсфийлд, Калифорния, Сандърс заяви, че не е ясно как Русия възнамерява да се намеси.

78-годишният сенатор от Върмонт каза, че е категорично против всякакви опити за това.

Той заклейми руския президент Владимир Путин като „автократичен главорез“, чието правителство „използва интернет пропаганда, за да посее разделение в нашата страна“.

"Нека бъдем ясни, руснаците искат да подкопаят американската демокрация, като ни разделят и, за разлика от настоящия президент, аз твърдо се противопоставям на техните усилия и на всяка друга чужда сила, която иска да се намеси в нашите избори", каза Сандърс.

Сандърс, нарекъл се демократичен социалист, понастоящем се смята за първенец в надпреварата за спечелване на президентската номинация за демократите.

Facebook заяви, че не е виждал доказателства за руска помощ за кампанията на Сандърс.

В петък The Washington Post заяви, че президентът на САЩ Доналд Тръмп и други американски законодатели са били информирани за руски усилия за подпомагане на Сандърс.

Висши служители на разузнаването също смятат, че Русия се стреми да се намеси в изборите през ноември с цел да помогне президентът Тръмп да спечели.

Президентът Тръмп, изказвайки се на митинг в Невада в петък, предположи, че руската намеса за него е "слух", започнат от демократите.

"Виждам тези лъжци, демократите, които не правят нищо. Те казаха днес, че Путин иска да бъде сигурен, че Тръмп ще бъде избран. Ето, отново", каза Тръмп.

Още по темата

Американските разузнавателни агенции заключиха през 2016 г., че Русия използва стратегия за кибератаки и фалшиви новинарски истории в опит да изкриви подкрепата за кандидата на демократите Хилъри Клинтън.

Последни новини
Още от Нотификации