Борисов: Приемането на еврото е за доброто на българите и бизнеса

Премиерът коментира потвърдения рейтинг на "Фич" на страната ни

Снимка: БГНЕС Снимка: БГНЕС

България продължава да работи усилено за присъединяване към еврозоната. Това написа в социалната мрежа "Фейсбук министър-председателят Бойко Борисов.

Коментарът му бе направен след потвърждаването на добрата прогноза на страната ни от международната рейтингова агенция „Фич“. В нея се потвърждава дългосрочния кредитен рейтинг на България в чуждестранна и местна валута ‘BBB’ с положителна перспектива.

„Рейтингът ни е подкрепен от силната външна позиция и традиционно добрите фискални параметри, както и от благонадеждната политическа рамка в резултат от членството ни в ЕС и ясно очертаната перспектива за присъединяване към еврозоната“, подчертава премиерът Борисов.

Той обещава „българското правителство продължава да работи усилено по мерките за влизането ни в чакалнята на еврозоната“.

„Приемането на еврото е за доброто на българските граждани и на българския бизнес. То е фундаментално и за положителното развитието на нашата икономика“, категоричен е премиерът.

Прогнозата на „Фич“ беше коментирана в социалната мрежа и от председателя на парламента Цвета Караянчева, която отбеляза, че България вече не е дъното на Европа.

„Това е поредната оценка на международна агенция за България! Не, България не е “дъното на Европа”, колкото и да го повтарят някои. Подобни оценки ни окуражават да продължим усилията си за повишаване на стандарта на живот на българските граждани“, написа председателят на НС.

В оценката на агенция „Фич“ се посочва още, че през тази и следващата година се очаква растежът на икономиката ни да бъде 3,3%. Положително се оценява и предстоящото влизане на България в чакалнята за еврото. 

Вчера стана ясно, че България поставя нов срок за присъединяване към ERM II не през април, а през юли. 

Още по темата

"През юли ще бъдат разгледани кандидатурите на България и Хърватия за влизане в чакалнята на еврозоната". Това съобщи премиерът Бойко Борисов след срещата си с зам.-председателят на Европейската комисия Валдис Домбровскис. Преди това Борисов каза, че докато няма пълен консенсус за еврото, страната няма да бърза за присъединяване към валутния механизъм. 

Последни новини
Още от Нотификации