Фед се насочва към по-високи нива на инфлация

Петър Петров, наблюдател на Фед и ЕЦБ, В развитие, 20.02.2020

За момента очакванията са, че статистическият преглед на Федералния резерв на САЩ (Фед) ще приключи някъде около средата на 2020 г. Добрата комуникация и разбирането за това как политиката да въздейства на икономиката са ключови, за да бъде тя ефективна. Фед не може да промени структурните причини, които водят до ниските неутрални лихвени проценти и затова се насочва към инфлацията и най-вероятно ще премине към рамка, която да поддържа по-високи инфлационни нива, заяви Петър Петров, наблюдател на Фед и ЕЦБ, в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

"При така поставена текуща рамка Фед казва, че таргетира симетрично 2% цел".

"Фед не е претърпял загуба от активите, които притежава в баланса си. Преводите, които е генерирал за тези 10 г. към бюджета на Министерството на финансите, възлизат на приблизително почти един трилион долара. Отделните ефектите от ниските лихви са доста по-високи", подчерта Петров.

"Американската икономика има по-затворена структура. 70% от БВП се дължи на потребителските разходи. Износът е около 11%. Много по-малко зависима е от международни търговски шокове. От друга страна САЩ следят внимателно вътрешното потребление".

Гостът обясни, че държавните ценни книжа (ДЦК) на Америка са понижили лихвите по ипотеките, което дава възможност на местните домакинства да рефинансират на по-добри условия, а това освобождава допълнителен ресурс за тяхното потребление.

Още по темата

Петър Петров взе отношение и по темата за репо операциите, като отбеляза е трябвало да поддържат по-високи от текущите нива на резервите, като същевременно САЩ са стартирали покупки на краткосрочни облигации за постоянен баланс.

"Репо пазарът допринася за малко над 160 милиарда долара към резервите, което означава, че Фед при равни други условия трябва да продължи тези покупки от 60 милиарда месечно поне още 3-4 месеца".

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Нотификации