Икономиката на Йордания расте със силата на международна финансова помощ

Министерството на финансите в страната очаква 807 милиона йордански динара чуждестранна помощ през 2020 г.

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Оазис на мира, остров на стабилността. Малкото кралство в Близкия изток си извоюва репутация на надежден партньор на Запада и разви бизнес модел от това. Не само йорданското кралско семейство се интересува от тази устойчивост, но също така и Германия, която преследва стратегически интереси в региона. Те струват много пари на федералното правителство. Много пари. Дали има резон?

Министерството на финансите на Йордания очаква 807 милиона йордански динара чуждестранна помощ тази година, пише германското издание Die Zeit

Това е почти 10% от общия бюджет. Всъщност в страната постъпва много повече капитал, например към фондации и неправителствени организации. Германското министерство за икономическо сътрудничество и развитие подпомогна с около 729 милиона евро Йордания през 2019 г. за хуманитарна помощ, образование, водопреносни и инфраструктурни проекти. Германия е вторият най-голям спомоществовател за страната след САЩ, които наскоро „инжектираха“ 1,3 милиарда долара в Йордания. Само Израел и Египет получават повече американско субсидиране.

Едно е ясно: „Най-важният икономически сектор на Йордания е международната помощ“, казва Дирк Кунце, ръководител на регионалния клон на Фондация „Фридрих Нюман“ за Северна Африка и Близкия изток в столицата Аман. Страната не разполага със забележителни минерални ресурси, внася 97% от енергийните си нужди и е една от най-бедните страни в света. Най-ценният ресурс, съчетан с обещанието за стабилност, е стратегическото местоположение. Йордания граничи с Палестинския Западен бряг и Израел, с които води политика за сигурност от 1994 г. Йордания предлага на чуждестранни армии база: 3000 американски войници и 285 войници от Бундесвера подкрепят международната борба срещу терористичната организация "Ислямска държава".

След избухването на гражданската война в Сирия през 2011 г. много страни са увеличили размера на своята помощ. Официално 660 000 бежанци в Йордания са регистрирани в ООН, а неофициално се говори за милион и половина - бреме за страна с десет милиона жители.

Последни новини
Още от Нотификации