Как Касем Солеймани помогна за оформянето на съвременния Близък изток?

Убийството му засилва опасенията за ескалация на напрежението между САЩ и Иран

Демонстрации срещу убийството на Касем Сюлеймани в Техеран. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg Демонстрации срещу убийството на Касем Сюлеймани в Техеран. Снимка: Ali Mohammadi/Bloomberg

Касем Солеймани беше главнокомандващ на корпуса Ал Кудс на Иранската революционна гвардия. Смъртта му при въздушен удар от страна на САЩ близо до международното летище на Багдад ще отеква дълго в Близкия изток заради това, че той превърна Иран във влиятелен регионален играч чрез мрежата си от различни войски, които са били под негово управление.

Солеймани имаше огромно влияние и в собствената си страна чрез близки връзки с върховния лидер на страната, изградени по време на военната му кариера, която обхващаше и кървавата осемгодишна война с Ирак и различни операции в страни като Ирак, Сирия, Ливан и др. Убийството му засилва опасенията за ескалация на напрежението между САЩ и Иран, което лесно би могло да се прехвърли и в други страни.

Как беше убит Солеймани?

 Въздушен удар, нареден от президента на САЩ Доналд Тръмп, уби Солеймани близо до летището на Багдад рано на 3 януари местно време. Тръмп разреши удара дни, след като десетки подкрепяни от Иран милиционери и техните привърженици щурмуваха комплекса на посолството на САЩ в Багдад в знак на протест срещу американските въздушни удари срещу Катаиб Хизбула, подкрепяна от Иран иракска милиция.

Още по темата

Какъв е биографията на Сюлеймани?

Солеймани се присъединява към Корпуса на ислямската революционна гвардия след иранската революция през 1979 г. Роден в бедно семейство, той бързо се издига, докато командва различни войски по време на Иранско-иракската война в периода 1980-1988 г., която започва с нахлуването на силите на президента на Ирак Саддам Хюсеин и завършва с милиони загинали.

Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей го повишава в генерал-майор през 2011 г., след като поема силите на Ал Кудс. В хода на кариерата си той развива тесни връзки с кюрдските групировки в Ирак и по-късно подпомага Хизбула в Ливан.

Колко могъщ беше той?

На практика Солеймани ръководи външната политика на Иран в Близкия изток. Когато миналата година Башар Асад посети Техеран, външният министър на Иран не беше поканен да присъства на срещата с върховния лидер, но Солеймани беше. Той ръководеше много от военните операции на Иран за борба с ислямска държава, като същевременно подпомагаше съюзническите правителства в Ирак и Сирия. Влиянието му в Ирак беше толкова голямо, че когато избухнаха антиправителствени протести, Солеймани беше изпратен в Багдад, за да участва в преговорите за оттегляне на иракския премиер. Той също взе пряка роля в провеждането на политиката на Иран в подкрепа на режима на Асад, който беше заплашен предимно от мюсюлманските бунтовници сунити.

Как гледаха на него иранците?

Популярността на Солеймани нараства, тъй като военните му подвизи го превръщат в лицето на борбата на Иран срещу сунитските джихадисти от Ислямска държава. Той редовно е посещавал фронтови линии в Ирак и Сирия. До 2016 г. популярността му беше толкова голяма, че имаше спекулации, че може да се кандидатира за президент. Той отрече слуховете, като каза, че се надява да остане войник до края на живота си. Анкета през същата година показа, че 76% от иранците имат положително мнение за Солеймани.

Кога Солеймани се превърна в цел за САЩ?

САЩ обявиха корпуса Ал Кудс за терористична организация през 2007 г., а на Солеймани бяха наложени санкции. Четири години по-късно САЩ отново му наложиха санкции поради предполагаемото му участие в предоставянето на подкрепа на сирийското правителство. През април 2019 г. администрацията на Тръмп обяви Корпуса на ислямската революционна гвардия за международна терористична организация. Иран отговори, като заяви, че всички американски сили в Близкия изток са терористи.

Какво ще се случи с американско-иранските отношения?

Напрежението нараства от месеци и се засили след нападенията срещу петролни съоръжения на Саудитска Арабия, танкери в Персийския залив и американските сили, разположени в Ирак - за всичко това САЩ обвиняват Иран. Иранският върховен лидер аятолах Али Хаменей обеща "тежко отмъщение" за онези, които са убили Солеймани.

Последни новини
Още от Нотификации