Цените на електроенергията у нас се движат около традиционните нива от 110-116 лв.

Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", В развитие, 11.12.2019

Цените на електроенергията у нас се движат в обичайните граници от 110-116 лв. За пиковата енергия стойностите са около 120-135 лв., съобщи Николай Кискинов, управляващ съдружник в дружество „Владимиров Кискинов", в предаването "В развитие" с водещ Делян Петришки.

Гостът взе отношение по темата за платформата за търговия на газов хъб "Балкан" и проведения първи търг в програмата за освобождаване на природен газ за 2020 г. в България.

"Всеки първи търг бива посрещнат с опасения от страна на пазарните участници".

"Търгът все още не е критерий как ще се развива този пазар. Анализирайки данните от газов хъб "Балкан" разбираме, че в рамките на първия търг са изтъргувани 550 хил. мегаватчаса природен газ от общо предложените 2,220 млн. На месечна база за януари-април са закупени около 29-30 000 мегаватчаса. През май-октомври не са закупени никакви количества", допълни Кискинов.

"За 2020 г. има изтъргувани над 371 000 мегаватчаса газ. Цената е 45.45 лв.".

"Неусвоените количества ще бъдат предложени на 16 декември на следващия търг, а регистрацията е до днес в платформата на газов хъб "Балкан". Продавачът е "Булгаргаз"", подчерта гостът.

Пазарът на двустранни договори

"Има организирани търгове. Количествата са сериозни - около 75 мегавата на десетмесечна база. Цените, които се постигат по тези търгове, са средно около 110 лв. Имаме стабилизиране на предлагането на пазара на двустранни договори".

Последни новини
Още от Нотификации