Германия залита към рецесията, но това не са всички лоши новини

Последните проблясъци на надежда за най-голямата европейска икономика може да се окажат закъснели

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Последният проблясък на надежда за Германия след година на индустриални затруднения рискува да се окаже закъснял, за да успее да предотврати по-голяма слабост, пише в свой анализ Bloomberg.

Въпреки че подобренията в бизнес очакванията и ръстът на поръчките към заводите повишиха перспективата за стабилизация, растат доказателствата, че проблемите в производството започват да се отразяват и на останалата част от икономиката на страната. Данните за БВП, които се чакат тази седмица, могат да покажат, че Германия или е в рецесия, или е успяла да избегне такава.

„Разпространението на слабостта извън индустрията оказва влияние върху вътрешното търсене“, коментира Давиде Онеглия, икономист в TS Lombard.

Германските политици са склонни да омаловажат забавянето, което обхвана най-голямата европейска икономика през лятото на 2018 г., определяйки го като временен проблем, който ще бъде преодолян, след като мирът се върне в глобалните търговски отношения, а проблемите с емисиите вредни газове в автомобилния сектор останат в миналото. Този по-розов сценарий е многократно помрачаван – последният път от прогнозите от миналата седмица, показващи, че растежът може да остане заглушен в следващите две години.

Още по темата

Икономиката вероятно ще потъне в техническа рецесия през третото тримесечие, свивайки се с 0,1%. Това е мнението на малко повече от половината от 39-те икономисти, анкетирани в проучване на Bloomberg. Останалите са прогнозирали нисък растеж с изключение на трима, които са посочили, че чакат скромен ръст от 0,1%. Официалните данни ще бъдат публикувани в четвъртък.

Негативна новина за икономиката на Германия обаче ще контрастира на малките и закъснели сигнали за подобрение в производството, откъдето тръгнаха проблемите.

Поръчките регистрираха рядко добър ръст през септември, а износът, както и перспективите пред него се подобриха. Перспективите се подобриха и при производителите на автомобили през септември след девет месеца на спад. Доверието на инвеститорите също нарасна, като показателят за очакванията достигна шестмесечен връх.

„Германия изглежда в застой през третото тримесечие“, коментира Людовик Субран, главен икономист в Allianz. Той обясни още, че повечето показатели, свързани с производствения сектор, се стабилизират, макар и на много ниско ниво.

Възстановяването при заводите може да се окаже твърде малко и дошло твърде късно. На пазара на труда пък се наблюдават сигнали на отслабване, потискащи увереността на потребителите, като ще е нужно време за възстановяване.

Оценката на домакинствата за икономическото бъдеще вече се намира на 7-годишно дъно, финансовите перспективи се влошават бързо и страховете за нарастване на безработицата се увеличават с реалния й ръст.

„Като се има предвид значението на потреблението като двигател на растежа, подхранван от заетостта, може да забележите тенденция за трайно по-бавен растеж в бъдеще“, каза още Онеглия, допълвайки, че да бъдем оптимисти в тази ситуация е просто грешно.

Най-новата оценка на Европейската комисия за Германия е мрачна: външното търсене вероятно ще бъде по-слабо от очакваното по-рано, вътрешното търсене ще бъде ограничено от намалените инвестиции, а пазарът на труда ще осигури по-малък тласък на потреблението в сравнение с предишните години. Прогнозата е за ръст на германската икономика с едва 0,4% през тази година и за повишение с по 1% за 2020 и 2021 г.

Проблемите на Германия предизвикаха призиви от страна на Европейската централна банка и Международния валутен фонд за увеличаване на фискалните разходи, особено на фона на рекорден излишък в бюджета от миналата година.

„Германия стигна до момент, в който очевидно трябва да преосмисли своя икономически модел“, смята Кристиан Келер, ръководител на икономическите изследвания в Barclays.

Тази оценка се изразява в прогнози за ръст от едва 0,4% през тази година и 1% за 2020 и 2021 г.

Последни новини
Още от Начало