Франция възнамерява да разследва полицията за радикализация

Премиерът Едуар Филип проверява дали други ислямисти работят в парижката полиция и разузнавателни служби, след като полицай уби четирима свои колеги

Снимка: Martin Barzilai/Bloomberg Снимка: Martin Barzilai/Bloomberg

След смъртоносната атака в Париж френското правителство предприе стъпки за по-прецизно разкриване на радикализация в полицията, пише германският седмичник Die Zeit.

Ще има две разузнавателни мисии, заяви френският премиер Едуар Филип пред Le Journal du Dimanche в събота. Нападението с нож, извършено по предполагаеми терористични подбуди, от полицай върху негови колеги в Париж, предизвика смут.

От една страна, до края на октомври ще се анализира дали са внедрени вътрешните механизми в случай на радикализация на служителите в парижката полиция. От друга страна, разузнавателните служби, борещи се с тероризма, трябва да преразгледат вътрешните процеси за откриване на радикализирани служители до края на годината.

За тайните служби във Франция „откриването на вътрешни заплахи е основен приоритет“, каза Филип. „Признаците за потенциална радикализация никога не трябвало да се оставят без отговор“, смята той.

Zeit.de припомня, че 45-годишен служител в полицейския щаб в Париж е намушкал четирима свои колеги и е ранил други двама в четвъртък в полицейската префектура на Ил дьо ла Сите, един от двата запазили се острова на Сена в центъра на Париж в най-старата част на града, преди да бъде прострелян от полицейски служител. Той е приел исляма преди 18 месеца. Според главния следовател на антитерористичната прокуратураq Жан-Франсоа Рикар, той е бил последовател на радикалния ислям с контакти с ултраконсервативното салафистко движение. Освен това е работил в полицейското управление от 2003 г.

Разследващите търсят причини за деянието

Според Рикар мъжът е обменял изключително религиозни съобщения със съпругата си по мобилен телефон преди акта. Но те не фигурират в преписката за потенциални радикализирани ислямисти. Непосредствено преди акта мъжът е купил два ножа и е действал с изключителна сила. Постъпката му е отнела само няколко минути, докато не е биб застрелян от полицейски служител.

"Разследванията продължават, за да установят причините за престъплението и личността на извършителя", обяви главният следовател.

От години Франция е засегната от ислямистка терористична вълна. Досега са загинали над 250 души. Преди няколко месеца 24-годишен привърженик на Ислямска държава постави собствено взривно устройство пред магазин от верига пекарни на търговска улица в Лион.

Правителството обяви, че във вторник се планира поменална служба в префектурата в Париж с президента Еманюел Макрон.

Последни новини
Още от Новини