Потребителските разходи в САЩ се разминаха с очакванията

Това е сигнал, че американската икономика може да се охлади допълнително

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Разходите на домакинствата в САЩ през август не оправдаха очакванията на анализаторите, което предполага, че американската икономика ще се охлади допълнително, съобщава Bloomberg.

Потребителските разходи за стоки и услуги, които генерират около две трети от брутния вътрешен продукт на САЩ, нарастват с едва 0,1% на месечна база, което е най-слабият растеж от 6 месеца насам, сочат данни на Министерството на търговията на САЩ, публикувани в петък.

„Потреблението все още е в добра форма и тримесечието ще бъде добро, но ние имахме очаквания за впечатляващ ръст, които вероятно трябва да смекчим малко“, посочи Стивън Стенли, главен икономист в Amherst Pierpont Securities.

Отделен доклад на търговското министерство на САЩ показва, че поръчките на капиталови стоки се свиват с 0,2%, което е най-слабото им представяне за последните 4 месеца, докато очакванията бяха да останат стабилно.

Данните предполагат, че растежът на щатската икономика ще продължи да се охлажда и през третото тримесечие. Предстои през следващите седмици да бъдат публикувани и данните за работните места в САЩ, които да покажат дали забавянето на трудовия пазар се задълбочава.

В същото време приходите на домакинствата продължават да растат, като все още здравият пазар на труда би трябвало да подкрепи потреблението и да удължи рекордно дългия цикъл на икономическа експанзия в САЩ през идните месеци, след като трудовите възнаграждения отбелязаха най-значителния си ръст от март насам.

Миналата седмица Федералният резерв на САЩ намали основната лихва с 0,25% за втори път през 2019 г. в опит да предпази икономиката от глобалното забавяне и търговската несигурност. Централните банкери като цяло не виждат необходимост от ново намаляване на лихвите до края на тази година.

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Нотификации