Къде сгреши Борис Джонсън?

Лидерът на опозицията Джереми Корбин обърка сериозно плановете на британския премиер

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Когато британските законодатели се завърнаха в Уестминстър преди 4 седмици, очакванията на Даунинг Стрийт бяха, че опонентите на премиера Борис Джонсън ще постигнат успех при приемането на нов закон, който да блокира Brexit без сделка и да попречи на плана на министър-председателя Великобритания да напусне Европейския съюз на 31 октомври на всяка цена, пише Politico.

Новият закон трябваше даде оправдание на Джонсън за свикването на предсрочни парламентарни избори в средата на октомври, които той да обяви като битка между народа и парламента, обвинявайки депутатите за опитите им да блокират Brexit. Неговите надежди бяха да върне мнозинството на торите, което предшественикът му Тереза Мей загуби през 2017 г. Това би позволило на премиера да засили натиска за ново споразумение за процеса в Брюксел или да се договори за липсата на такова с управляващите.

Така обещанието на Джонсън Великобритания да се оттегли от блока на 31 октомври щеше да бъде спазено при всички положения и да позволи на Консервативната партия да управлява Кралството и след Brexit до следващите избори в средата на 2020 г.

Планът почти проработи. Депутатите подкрепиха блокирането на възможността за Brexit без сделка, а Джонсън заяви, че изборите са единствената опция. Тогава се случи нещо, което не беше част от плана.

Обратът на Корбин

Стратегията на Джонсън беше базирана на идеята, че опозиционната Лейбъристка партия няма да се противопостави на изборите преди Brexit в средата на октомври.

На 4 септември лидерът на лейбъристите Джереми Корбин направи именно това, проваляйки необходимото парламентарно мнозинство на премиера, изисквано за провеждането на изборите според британското законодателство.

Фактът, че лейбъристите няма да подкрепят вота, е определян като стратегическата грешка на Джонсън, посочва Politico, като се позовава на депутати и министри, които са коментирали темата, пожелали да запазят анонимност.

„Основното разминаване беше в убедеността, че опозиционните партии, които толкова пъти са настоявали за избори, ще подкрепят вота, когато им се даде възможност“, посочва министър, цитиран от Politico. “Те обаче не го направиха”, добавя той.

Вариантите пред Джонсън 

Към момента всички сценарии за Brexit - със или без споразумение, отлагане, оставят валидни, пише Bloomberg. Вероятността за провеждането на предсрочни парламентарни избори в Кралството също все още не е изключена на фона на множеството настоявания на опозицията за свикване на вот на недоверие срещу правителството на Джонсън. 

Очакванията са годишното заседание на Консервативната партия, провеждащо се този уикенд в Манчестър, и предстоящата среща на опозицията в Увестминстър в понеделник да дадат известна яснота около обвития в неясноти процес. 

„Ситуацията, в която Джонсън изпадна, започва все повече да прилича на тази на Салвини“ в Италия, смята Чарлс Грант, директор на Центъра за европейска реформа, цитиран от Politico.

По-рано тази година вицепремиерът Матео Салвини оттегли ръководената от него партия „Лига“ от правителствената коалиция с надеждата за свикване на предварителни избори, на които да спечели мнозинство. Вместо това обаче в Италия беше сформирана нова управляваща коалиция, която отстрани Салвини от властта.

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Нотификации