Маню Моравенов: Алтернативните фондове биха дали тласък на БФБ

Маню Моравенов, изп. директор на Българска фондова борса, Бизнес старт, 25.09.2019

Маню Моравенов, изп. директор на Българска фондова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Маню Моравенов, изп. директор на Българска фондова борса. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Неотдавна Комисията за финансов надзор (КФН) регистрира първия алтернативен фонд в България, а правителството разреши Фондът на фондовете да участва в алтернативни инвестиционни фондове.

Новината за бъдещото развитие на алтернативни инвестиционни фондове и опциите, които те предлагат, е изключително добра за българския капиталов пазар. Част от средствата, които се отделят за Фонда на фондовете, са за рисково инвестиране.Чрез алтернативните фондове ще се даде тласък на Българската фондова борса (БФБ). Това мнение изрази Маню Моравенов, изп. директор на Българска фондова борса, в предаването "Бизнес старт" с водещ Христо Николов.

Маню Моравенов обясни, че една от дефинициите на алтернативните инвестиции гласи, че всичко, което не е традиционна, е алтернативна инвестиция.

"От тази гледна точка у нас отдавна има алтернативни инвестиционни фондове, независимо, че техните мениджъри не са регистрирани в КФН. От друга страна, рисковото инвестиране в частен капитал в непублична компания е класическа форма на алтернативно финансиране", обясни гостът.

Новият изпълнителен директор на БФБ разкри философията на финансиране чрез Фонда на фондовете.

Според него, ако говорим за дялово инвестиране, фондът сключва договор с подфонд - асет мениджър (управляващо дружество), който кандидатства със стратегия за фонда.

"Мениджърът следва да бъде одобрен. Отпуска му се ресурс. Принципът е, че фондът инвестира на 50%, за останалите 50% се търсят други рискови инвеститори. Моята идея бе тези други 50% да се набират през новия борсов пазар за растеж BEAM. Така ще се насърчи фондовата борса", подчерта той.

Маню Моравенов спомена, че като следствие от встъпването му в длъжност като изпълнителен директор може да се очаква приемственост в досегашните политики на БФБ до момента.

Конкретните идеи на Моравенов са борсата да намери своето място като организатор и оператор на пазари на финансови инструменти от всякакъв вид.

Той сподели впечатленията си, че преди 20 години борсите са били доста консервативни.

"В днешно време технологиите позволяват много алтернативи. Много хубаво ще бъде да имаме големи компании на БФБ, които да отговарят на изискванията на всички регулации в момента", уточни той.

Маню Моравенов отчете още ролята на регистрирания пазар за растеж към БФБ - BEAM, който е насочен най-вече към малките и средни компании, регистрирани като акционерни дружества в страната или в чужбина.

"Основните играчи тук биха били по-малките институционални инвеститори, особено от ритейл сектора. Трябва да се поработи още малко, за да се срещнат търсенето и предлагането", смята Моравенов.

Сред приоритетите на новоизбрания изпълнителен директор ще бъде търсенето на всички възможности борсата да се използва като средство за набиране на капитал.

"Бизнесът в България е по германски, контитентален модел, и винаги е бил по-свързан с банковата система, отколкото с капиталовите пазари. Банките са основният донор за финансиране на бизнеса у нас. Но компаниите имат нужда и от капиталовото такова".

По думите на Моравенов след глобалната финансова криза през 2008 г. БФБ не е успяла да се съвземе, а бизнесът у нас губи експертиза. Санкциите срещу Русия също повлияха като фактор, както и кризата в Украйна, отбеляза още той.

Гостът изтъкна ролята на краткосрочните и дългосрочните политики за бизнеса.

"Дългосрочната политика включва обща стратегия за развитие и устойчив модел, създаден от институции като КФН и професионалните организации на бизнеса. Образователни инициативи като подобряване на финансовата грамотност също са част от дългосрочната политика".

Краткосрочните мерки са, например, срещи с представители на определен бизнес, който търси да набере капитал и трябва да му се обясни как да се използват ресурсите на борсата, стана ясно от думите на Маню Моравенов.

Още по темата

Очаквайте видео материал с целия разговор.

Последни новини
Още от Нотификации