Броячи за убийства

Това е най-доброто определение за расистки форуми като 8chan, където извършители на различни нападения от омраза публикуват съдържание

Демонстрантка против забраната за оръжия Демонстрантка против забраната за оръжия

Малко след нападенията в две джамии в Нова Зеландия през февруари тази година, при които бяха убити над 50 човека, полицията вижда тревожни графити на стената на джамията в Сан Диего, която е подпалена. Криптираното съобщение, изразяващо почит към стрелеца от Крайстчърч и расистките форуми в т.нар. „даркнет“ (тъмната част от интернет), където подобни деяния се отбелязват като празници, разкриват нишка, свързваща отделни случаи на насилие, пише Wall Street Journal.

През април, месец след появата на графитите, Джон Ърнест, който според полицията е извършил вандалството, предумишлено атакува синагога, при което един човек е убит. След това през август, след престрелка в магазин Walmart в Ел Пасо 22 души загиват. Една седмица по-късно, норвежец открива огън по джамия в Осло.

Тримата извършители на тези престъпления никога не са се срещали, но те издигат в култ личността на Брентън Тарант, стрелеца от Крайстчърч, и са били част от онлайн-общност, изпълнена с омраза към различни малцинствени групи, ново явление, с което полицията трябва да се бори, за да предотврати бъдещи атаки. Много интернет форуми, известни като /pol/ или „политически некоректни“, които предлагат платформа за анонимна реч на омразата и постовете са почти винаги анонимни, което прави идентификацията на потребителите много трудна. Идеологии, основани на омраза, имат широко разпространение в подобни сайтове и подтикват към насилствени действия, които са част от една по-широка верига на насилие, в която една престрелка води до следваща. Когато един сайт или форум бъде затворен, потребителите се местят в друг подобен.

Масовите стрелци са силно посветени на форумите, изобилстващи с расистко и анти-гей съдържание. Постове поощряват нападения срещу джамии, синагоги и имигранти, а големия брой жертви на нападенията е повод за празнуване.

Когато стрелецът в Западен Тексас откри огън миналата събота, форумите се разшумяха с въпроса „Колко е убил“? Други потребители писаха, че се надяват стрелеца да е бял, а жертвите да са испаноезични.

Най-популярният расистки сайт 8chan беше почти изцяло изключен от интернет в последните седмици, след като ИТ доставчиците прекъснаха поддръжката му. Но екстремистка и насилствена реторика е популярна и в други подобни форуми. Нападателят от джамията в Осло е поствал в друг подобен сайт, Endchan. Писмо, което стрелецът от Крайстчърч е изпратил от затвора, предупреждаващо за скорошни кръвопролития, е било публикувано на друг подобен форум – 4chan.

Правоохранителните органи се опитват да разберат как точно функционират подобни сайтове и как да се противопоставят на призивите за насилие, публикувани там. Лидери на демократите и републиканците в Конгреса повикаха собственика на 8chan Джим Уоткинс да свидетелства относно екстремисткото му съдържание пред Комисията за вътрешна сигурност, която се опитва да определи дали правителството трябва да взима по-активни мерки срещу подобно съдържание онлайн. В изявления в Twitter и Youtube Уоткинс, който живее на Филипините, е отрекъл да е съпричастен към екстремизма и е защитил 8chan като бастион на свободната реч.

Ескперти по контратероризъм, запознати с подобни форуми, казват, че те дават вдъхновение за т.нар. „самотни вълци“, които се подкрепят и споделят информация за действия. Затварянето на всички ще бъде невъзможно, казва Робърт Евънс от изследователската група Bellingcat.

Според данни от полицията Джон Ърнест, стрелеца от Сан Диего, Патрик Крушъс, стрелеца от Ел Пасо, и Брентън Тарант са публикували расистки заявления в сайта 8chan преди да извършат нападенията си. Във всеки един случай другите потребители са окуражавали действията на тримата убийци.

Още по темата

Според Джим Уоткинс, сайтът 8chan е имал милиони потребители, а от 4chan декларират повече от 20 милиона души, които го посещават. SimiliarWeb, компания за измерване на интернет трафик, посочва, че 8chan е имал между 10 и 20 милиона посещения месечно. Сайтът е основан през 2013 г. и набира скорост през следващата година, когато 4chan, в който има модерация, започва да преследва и да гони потребители заради обиди по отношение на жени, разработващи и ревюиращи видеоигри. В 8chan всички тези потребители са добре приети. Сайтът се нарича „най-тъмните кътчета на интернет“ и заглавната му страница има дисклеймър, че част от съдържанието може да е за възрастни или с агресия. Казва се, че само съдържание, нарушаващо законите на САЩ, се трие. Анонимността е защитена, потребителите получават случаен номер във всяка дискусия и често използват жаргон, който ги отличава от другите, описвани като „нормита“. Оскъдния интерфейс на сайта прилича като излязъл от 90-те години на миналия век. Това може и да е търсен ефект, доколкото подобен „грубоват“ дизайн отправя препратка към времето, когато интернет беше за избрани и много напреднали потребители.

Дискусиите в сайта се определят от модератори, някои от които промотират определени идеологии, а други не. Един модератор е трил коментари, насочени срещу сегашния президент на САЩ Доналд Тръмп според запознати с кухнята на сайта. В дискусиите често тонът от саркастичен преминава в открита омраза срещу евреи, испаноезични, мюсюлмани, хора от различни раси или с различна сексуална ориентация. Норвежецът Андерс Брейвик, който уби 77 души през 2011 г., е нещо като икона в 8chan, а възванието му от 1500 страници е една от най-споделяните теми.
/със съкращения/

Последни новини
Още от Нотификации