ЕЦБ даде мощен сигнал за подновяване на покупките на активи

Промяната идва три месеца преди изтичането на осемгодишния мандат на Марио Драги

Снимка: Mark Elias/Bloomberg News Снимка: Mark Elias/Bloomberg News

Европейската централна банка изпрати най-силния си сигнал досега, че паричната подкрепа за икономиката на еврозоната ще бъде засилена след лятната ваканция с по-ниски лихвени проценти и подновени покупки на активи, съобщава Bloomberg.

От Управителния съвет на банката посочват в изявлението си, че ще бъде подновена програмата за обратно изкупуване на облигации, ако е необходимо.  

Иначе на днешното си заседание Управителният съвет на Европейската централна банка (ЕЦБ) взе решение за запазване на лихвения процент по основните операции по рефинансиране и лихвените проценти по пределното кредитно улеснение и депозитното на съответно 0,00%, 0,25% и -0,40%. Понастоящем Управителният съвет очаква основните лихвени проценти на ЕЦБ да се задържат на сегашното си равнище най-малко през цялата първа половина на 2020 г. и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се осигури по-нататъшно устойчиво доближаване на инфлацията до равнища под, но близо до 2% в средносрочен план.

Управителният съвет възнамерява да продължи да реинвестира в пълен размер погашенията по главници на ценни книжа с настъпващ падеж, придобити по програмата за закупуване на активи, в продължителен период от време след датата, на която започне да повишава основните лихвени проценти на ЕЦБ, и във всеки случай толкова дълго, колкото е необходимо, за да се поддържат благоприятни условия на ликвидност и значителна степен на нерестриктивност на паричната политика.

Ако средносрочната прогноза за инфлацията продължава да не постига целта си, Управителният съвет е решен да действа, в съответствие със своя ангажимент и е готов да коригира всички свои инструменти, ако е подходящо, за да гарантира, че инфлацията се движи към своята цел по устойчив начин, се посочва в изявлението на ЕЦБ.

В този контекст УС е възложил на съответните комитети да проучат възможностите на промяна в насоките по отношение на лихвените проценти, стимулиращи мерки и възможностите за подновяване покупките на активи.

Еврото се понижи с 0,2% до 1,1121 долара малко след публикуването на решенията на банката. Доходността по германските десетгодишни облигации се понижи до рекордно ниско ниво от минус 0,41%.

Целия анализ четете в Investor.bg!

Последни новини
Още от Нотификации