Румен Радев: Колосалните разходи за F-16 ще ни тежат десетилетия напред

Президентът смята, че правителството е поставило обществото в крайно неизгодна позиция

Президентът Румен Радев настоява за прозрачност във вземането на подобни важни решения. Снимка: Димитър Кьосемарлиев@Bloomberg TV Bulgaria Президентът Румен Радев настоява за прозрачност във вземането на подобни важни решения. Снимка: Димитър Кьосемарлиев@Bloomberg TV Bulgaria

Президентът Румен Радев обоснова остро решението си за налагане на вето срещу ратифицирането на договора за американските изтребители F-16 с прессъобщение до медиите, посочвайки някои любопитни спецификации, касаещи най-вече външния дълг на страната ни.

Той настоява за задължителен нов дебат по отношение „цената за придобиване от 2,2 млрд. лв. без ДДС при 100% авансово плащане; срока за доставка на самолетите най-рано след 4-5 години; орязания пакет въоръжение, оборудване, обучение и услуги, при който самолетът остава с ограничени способности; скрити и неуточнени разходи, които България ще плати впоследствие по отношение на инфраструктура, транспорт, въоръжение, оборудване, обучение, услуги, данъци и такси; промяна на клаузите на договора едностранно от изпълнителя без съгласуване с българската страна по отношение на цените, срокове и обем на доставки и услуги; неустойки на неизпълнение“.

Още по темата

Президентът Радев е на мнение, че всичко това ще тежи „десетилетия напред“ за бъдещите правителства, определяйки разходите като „колосални“.

Поемането на публични разходи, особено в страна с масова бедност и задълбочаващи се социални проблеми, изисква максимална прозрачност и отчетност“, продължава в изказването си държавният глава.

Президентът настоява за задълбочен дебат в Народното събрание, за да се отговори на поредицата от въпроси, поставени от самия него пред народните представители, касаещи тяхната отговорност към обществото за „прозрачност“ във вземането на подобни решения.

Последни новини
Още от Нотификации