Макрон: Бързото присъединяване на Сърбия към ЕС не е от полза за никого

Френският президент се придържа към настояванията си за реформи на блока преди разширяването му

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Geert Vanden Wijngaert/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон продължи да се придържа към настояванията си за по-дълбоки реформи на блока преди приемането на нови членове, като посочи на най-големия кандидат - Сърбия, че преждевременното ѝ присъединяване няма да е от полза за никого, пише Bloomberg.

Докато страните членки на блока остават притеснени от добавянето на нови държави към него, балканските лидери вече изразиха разочарованието си от застоя в процеса, който ги кара да се сблъскват с все повече трудности, обяснявайки пречките пред него на техните близо 18 млн. жители, които виждат присъединяването като гаранция за по-високо заплащане и по-малко корупция.

Още по темата

Още по темата

Недоволството нарасна преди 2 седмици, когато френският президент посочи, че не би трябвало блокът да бъде разширяван, преди да се случат „дълбоки реформи“ в него. По време на посещение в Сърбия в понеделник, където Макрон се срещна със сръбския си колега Александър Вучич, френският лидер отново заяви, че е „отредено Сърбия да се присъедини“, но разширяването на блока без промени в начина, по който се взимат решения в него, би довело до проблеми за всички.

„Присъединяването толкова бързо няма да е добро нито за Сърбия, нито за ЕС“, посочи Макрон, добавяйки, че страните не трябва да се ангажират с конкретна дата.

Още по темата

Най-голямата пречка пред Сърбия за момента остава уреждането на отношенията с Косово. Подкрепяна от Русия и Китай, тя отказва да признае независимостта на съседната страна, обявила я през 2008 г., като блокира усилията ѝ да се присъедини към Обединените нации и други международни организации.

Разговорите между Белград и Прищина приключиха миналата година с налагането на 100-процентни мита върху вноса на сръбски стоки в Косово, като страната многократно игнорира призивите на блока да премахне бариерите.

Вучич вече посочи, че очаква Франция да помогне „в търсенето на компромис“. Той добави, че Сърбия приема промените, които се изискват от нея, за да се присъедини към блока.

 

Последни новини
Още от Начало