Цената на осемте F-16 падна под 1,2 млрд. долара

Всички 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2023 г.

Anindito Mukherjee/Bloomberg Anindito Mukherjee/Bloomberg

Министерският съвет даде мандат за подписване на договорите за покупка на осем многофункционални самолета F16 блок 70, съобщи пред журналисти днес ръководителят а междуведомстената работна група Атанас Запрянов, зам. -министър на отбраната.

Цената за 8 изтребителя и цялото необходимо въоръжение и оборудване е 1,256 млрд. долара (2,188 млрд. лв., бел. ред), каза Запрянов.

Цената, която България ще плати за F-16, ще е под 1,2 млрд. долара, добави министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той обясни, че Конгресът на САЩ е в процедура на одобряване на помощ от приблизително 60 млн. и реално цената, която ще заплати България ще падне под 1,2 млрд долара. Всички 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2023 г. В цената е включено и наземното оборудване. Следващата седмица проектът за договора ще бъде обсъден в Комисията по отбрана, а след това процедурата ще бъде придвижена за одобрение от парламента в пленарна зала.

Още по темата

Министърът на отбраната ще подпише четири договора за цялостната доставка на самолетите и оборудване. Първият договор е за доставка на осем самолета с допълнително оборудване обучение на пилотите, вторият - за боеприпаси за самолета, третият - за ракетите "въздух-въздух" и четвъртият - за система за наблюдение и управление на машините. Шест от самолетите ще са едноместни, а два ще са двуместни, каза Запрянов. Те ще бъда доставени до 2023 година, каза той, без да уточнява как ще идват те през годините.

Целият доклад на работната група ще бъде публикуван на страницата на Министерството на отбраната, каза военният министър Красимир Каракачанов.

„Lockheed Martin приветства решението на българското правителство да приеме писмото за съгласие (Letter of Acceptance) от правителството на САЩ за осем изтребителя F-16 Блок 70, най-новия усъвършенстван вариант на знаменития едно-двигателен изтребител на НАТО, наличен днес. Това е много важна крачка по пътя към придобиване на F-16 Блок 70, която ще бъде подкрепена с дългосрочна партньорска програма между САЩ, България, Lockheed Martin и българската индустрия и академичната общност“, заяви, цитиран в прессъобщение Джон Нилсън, директор Комуникации на Lockheed Martin за Европа и Израел.

Последни новини
Още от Нотификации