Амбицията на Тръмп за втори мандат може да потуши търговската война

Напрежението Вашингтон-Пекин засяга щатската икономика, която иначе е най-силният коз на президента в предизборната надпревара

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Цените на акциите и петрола се повишиха в понеделник, след като САЩ и Китай обявиха прекратяване на огъня в търговската си война. Крехкото примирие между Вашингтон и Пекин обаче не успя съществено да облекчи натиска върху глобалната икономика, вече засегната от по-ранните спорове между тях, които дадоха негативно отражение върху производството и търговията, пише CNN.

Американският президент Доналд Тръмп се съгласи по време на срещата на Г-20 в Япония да задържи налагането на нови мита върху китайския внос, но налозите на стойност 250 млрд. долара и ответните мерки, които предизвикаха, все още остават в сила. Лидерът на САЩ премахна и някои от ограниченията срещу китайския технологичен гигант Huawei, като обаче посочи, че съдбата на компанията няма да бъде решена преди последния етап от преговорите за по-голяма търговска сделка.

Най-същественото е, че няма пробив по основните въпроси, довели до конфликт между двете най-големи икономики в света. Анализатори смятат, че липсата на напредък означава, че съществуващите тарифи няма да бъдат премахнати скоро, запазвайки натиска върху веригите за доставки и потискайки глобалния растеж.

"Рестартирането на търговските преговори не означава, че Съединените щати и Китай ще постигнат споразумение скоро", посочва Томи Ву от Oxford Economics. "Преговорите ще продължат да бъдат трудни, като се има предвид твърдите позиции, които двете страни най-вероятно ще заемат", добавя той.

Митата вече натежаха на глобалната икономика през тази година. Те понижиха фабричната активност в Китай, където растежът вече се забави, и допринесоха за спад в обема на световната търговия. Международните компании се стремят да смекчат риска за своите вериги за доставки, но голяма част от тях - включително технологичните гиганти като Apple - остават уязвими към нови американски налози и потенциални отговори от Китай.

През април Международният валутен фонд съкрати прогнозата си за глобален растеж през 2019 г. до 3,3%, предупреждавайки, че рязката ескалация на търговското напрежение може да предизвика хаос върху веригите за доставки и да засегне индустрии като автомобилостроителната.

Централните банки се оказаха принудени да се справят със ситуацията. Федералният резерв на САЩ сигнализира, че може да направи две намаления на лихвените проценти тази година в отговор на загриженост за търговските политики на Тръмп, увеличаването на дълговете на бизнеса и слабостта в производството.

Европейската централна банка сигнализира, че може дори да се върне към печатането на пари.

Още по темата

Големият въпрос остава как ще продължат преговорите между САЩ и Китай.

Тръмп поиска от Пекин да отвори огромния си пазар за повече американски компании и да намали субсидиите за местните, давайки повече възможности на чуждестранните им конкуренти. Президентът на САЩ настоя още Китай да преустанови кражбата на интелектуална собственост от американски компании.

Междувременно китайските лидери отрекоха обвиненията в злоупотреби и се противопоставиха на големи промени в икономическата система, която спаси от бедността стотици милиони граждани. Пекин увеличи разходите и намали данъците, за да помогне за смекчаване на удара върху икономиката от търговската война.

Анализатори от германската инвестиционна банка Berenberg заявиха, че американско-китайското примирие трябва да се разглежда с повишено внимание. Те отбелязаха, че разговорите през 2018 г. между Тръмп и Си в рамките на срещата на върха на Г-20 в Бразилия завършиха с положителни сигнали, но по-късно преговорите се провалиха, като и двете страни наложиха нови тарифи.

Все пак трябва да се има предвид, че желанието на Тръмп за силна американска икономика на фона на приближаващите президентски избори в САЩ през 2020 г. може да го спре от по-нататъшното ескалиране на търговската война с Китай.

"Американската икономика, която остава достатъчно силна, е най-добрият залог на Тръмп за преизбиране", заявиха анализаторите на Berenberg.

Последни новини
Още от Нотификации