Канадско-филипинският боклучен спор се ожесточава

Манила върна на Ванкувър 69 контейнера с канадски отпадъци

| Препоръчан материал
Снимка: Cole Burston/Bloomberg Снимка: Cole Burston/Bloomberg

След няколкогодишен спор с Филипините 69 контейнера с канадски отпадъци пристигнаха във Ванкувър през уикенда. Корабът е пристигнал в пристанище в близост до западния канадски град, отбелязва репортер на AFP. Боклукът е бил изпратен в югоизточна Азия от канадска компания между 2013 и 2014 година. Компанията фалшиво го е идентифицирала като напълно рециклируем.

Сега тези около 1300 тона отпадъци ще бъдат превозени с камиони до канадска инсталация за изгаряне на отпадъци, за да се извлече енергия от нея. Става дума за смес от хартиени и пластмасови отпадъци, електронни отпадъци и остатъчни отпадъци.

Спорът за отпадъците оказваше влияние в продължение на години върху отношенията между Манила и Отава. Филипинският президент Родриго Дутерте дори заплаши Канада с „война" през април. След това Канада се съгласи да вземе обратно боклука, но първо отложи поставения краен срок от 15 май. Правителството на Филипините отзова посланика и консулите си в Канада по-рано този месец, след като Отава наруши крайния срок 15 май за прибиране на отпадъците.

Все повече страни от Югоизточна Азия се борят срещу нерегламентирания внос на отпадъци. Неотдавна Малайзия обяви, че ще върне 450 тона несортирани пластмасови отпадъци, включително в Австралия, Бангладеш, Канада, Китай, Япония, Саудитска Арабия и САЩ. Според природозащитната организация WWF годишно се произвеждат около 300 милиона тона пластмаса. Голяма част от тях завършва на сметища или замърсяват моретата.

В продължение на дълго време Китай внасяше по-голямата част от пластмасовите отпадъци за рециклиране, но миналата година реши да не преработва използвана пластмаса от други страни, за да подобри собствените си екологични показатели. 

Последни новини
Още от Нотификации