Тръмп стана първият президент на САЩ, стъпил в Северна Корея

Подобна среща се случва за пръв път в историята

Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg Снимка: Kiyoshi Ota/Bloomberg

Доналд Тръмп стана първият американски президент, който стъпва в Северна Корея, след като по-рано севернокорейският лидер Ким Чен-ун прие поканата му да се срещнат на границата между двете Кореи. Южнокорейският президент Мун Дже-ин също присъства на събитието.

Лидерите на САЩ и Северна Корея си стиснаха ръцете в името на мира. Срещата се състоя в станалото символ на разделението на полуострова село Панминчжон в демилитаризираната зона. Тръмп похвали двустранните отношения с Ким и в знак на топли отношения го покани в Белия дом по време на третата им съвместна среща, поканата за която бе отправена в туит в събота. Ким на свой ред посочи, че е бил „изненадан“ от желанието на американския президент за среща. Той също така опередли кратката разходка на Тръмп отвъд границата в Северна Корея „много героичен и решителен акт“. Подобна среща се случва за пръв път в историята, подчерта южнокорейският президент. Той похвали двамата лидери за смелостта да проведат срещата и изрази надежда, че Тръмп ще остане в историята като президентът, постигнал мир на Корейския полуостров.

"Кога ще се състои трета среща на високо равнище между САЩ и Северна Корея ще зависи от промените, до които ще доведе днешната среща", подчерта Мун, цитиран от Ройтерс.

Вашингтон и Сеул са на едно мнение за необходимостта от денуклеаризация на Корейския полуостров и нормализиране на отношенията между САЩ и Северна Корея, заяви южнокорейският президент.
 

Последни новини
Още от Нотификации