САЩ ще позволят на щатски компании да продават на Huawei

Говорим за оборудване, при което няма голям проблем за националната сигурност, казва президентът

Служители на Huawei Technologies Co. в една от столовите в централата на компанията; Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Служители на Huawei Technologies Co. в една от столовите в централата на компанията; Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че ще позволи на Huawei Technologies да купува продукти от американски доставчици като отстъпка към Китай след разговорите с президента на страната Си Дзинпин в събота, предава Bloomberg.

„Американски компании могат да продават оборудването си на Huawei“, заяви Тръмп на пресконференция след срещата на върха на Г-20 в Осака. „Говорим за оборудване, при което няма голям проблем за националната сигурност“, уточни той.

Миналия месец министерството на търговията на САЩ включи Huawei в черен списък, като забрани достъпа й до американски доставчици, въпреки че много компании успяваха да заобиколят ограниченията. Тръмп се срещна със Си в рамките на срещата на върха на Г-20 в Осака и двамата се договориха за пауза в търговската война между двете страни.

Тръмп заяви, че е обсъдил Huawei с китайския си колега в хода на разговорите им. „Казах, че това е ОК, че ще продължим да продаваме този продукт, това са американски компании, които произвеждат тези продукти. Между другото това е много сложно“, каза Тръмп. „Съгласих се да им позволя да продължат да продават този продукт, така че американските компании ще продължат да го правят“, допълни той.

Последни новини
Още от Нотификации