Ford закрива 12 000 работни места в Европа до 2020 г.

Заводите на компанията в Русия, Франция, Уелс, Испания и Германия затварят врати

Ford ще се пренасочи към разработка на електромобили, хибриди и автономни коли Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg Ford ще се пренасочи към разработка на електромобили, хибриди и автономни коли Снимка: Susana Gonzalez/Bloomberg

Един от най-големите американски производител на автомобили ще направи масово отстъпление от европейския пазар, след като президентът на европейското представителство на марката Стюърт Роули потвърди пред Ройтерс, че Ford ще предприеме рязък завой в дейността, за да възвърне печалбата си.

До края на 2020 г. общо 12 000 работни места из цяла Европа ще бъдат закрити с оглед строгите регулации за отделяне на вредни емисии от автомобилите на „стария континент“.

Трите завода на Ford в Русия вече преустановиха дейност, като се очаква представителствата във Франция, Уелс, Испания и Германия да ги последват в рамките на следващите 18 месеца.

2000 от въпросните служители са на заплата в заводите, като общо 7000 подобни работни места ще бъдат съкратени от компанията в целия свят, коментират от администрацията. Останалите са почасови служители и работници на агенции.

Още по темата

За Ford Европа работят общо 51 000 души, а, ако към това число добавим и служителите в съвместни предприятия, то ще набъбне до 65 000.

През януари американският автомобилостроител обяви, че ще прави щателна ревизия на бизнеса си, включвайки закриване на заводи и преустановяване на производството на губещите модели на марката, за да се постигне 6-процентен оперативен марж в Европа.

Асоциацията на европейските автомобилостроители (ACEA) промени прогнозата си за 2019 г., като заяви, че новите регистрации на автомобили ще спаднат с 1% за годината, вместо да се увеличат с подобен темп, каквито бяха първоначалните ѝ очаквания.

Ford ще приеме предизвикателството, предложено от европейските и азиатските му конкуренти, да се развива в производството на електромобили, хибриди и автономни коли, потвърждава източници от автомобилостроителя.

Последни новини
Още от Нотификации