Юнкер подкрепи гуверньора на ЕЦБ след нападките на Тръмп

Председателят на ЕК говори по време на годишния форум на централната банка

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка: Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер. Снимка:

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер защити гуверньора на Европейската централна банка Марио Драги след критиките на американския президент Доналд Тръмп, пише Bloomberg.

Юнкер говори по време на годишния форум на ЕЦБ в сряда пред аудитория, която включваше самия Драги, множество централни банкери от еврозоната, както и бившия заместник-председател на Фед Стенли Фишер.

„Казаха ми, че е рядкост политик като мен да бъде поканен да говори на този престижен форум. Трябва да кажа, че разбирам и уважавам тази политика. Толкова е несправедливо да атакуваме централните банки, когато става въпрос за тяхната независимост. Едно от големите правомощия и отговорности да бъдеш централен банкер е, че можеш да промениш динамиката на пазарите с едно изречение. Всяка дума е милиард. И затова винаги се възхищавам на речите на Марио като безценни произведения на изкуството", посочи председателят на ЕК.

Тръмп вече многократно критикува Фед и неговия председател Джером Пауъл. Във вторник той отправи забележките си и към гуверньора на ЕЦБ в пост в Twitter, като обвини Драги в несправедливост след изказването му, че ЕЦБ може да осигури нови стимули, било то чрез намаляване на лихвите или покупка на активи, ако инфлацията в еврозоната не се ускори.

Юнкер и Драги скоро ще се оттеглят от настоящите си роли, тъй като мандатите и на двамата приключват на 31 октомври.

Последни новини
Още от Нотификации