Хонконгските власти ще изтеглят спорния законопроект за екстрадицията

Текстът предизвика масов гняв и съпътствани от насилие многолюдни протести в бившата британска колония

Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg Снимка: Anthony Kwan/Bloomberg

Властите в Хонконг ще изтеглят спорния законопроект, предвиждащ разрешаване на екстрадициите от китайския специален административен район към континентален Китай, съобщиха днес местни медии, цитирани от Ройтерс.

Текстът предизвика масов гняв и съпътствани от насилие многолюдни протести в бившата британска колония. В резултат подкрепата за законопроекта е започнала да намалява и няколко прокитайски политици и високопоставен съветник на главната администраторка на Хонконг Кари Лам са призовали вчера въпросът за неговото гласуване да бъде изваден от дневния ред за известно време.

Кари Лам планира да говори пред журналисти по-късно днес. 

Противоречивият закон ще позволи на властите в Хонконг да предават подозрителни лица на Комунистическата народна република по искане на китайските власти. Но критиците твърдят, че съдебната система на Китай не е независима, не отговаря на международните стандарти и преследва несъгласните по политическа линия. Също така те са заплашени от изтезания и лошо отношение, твърдят противниците на закона. Той е описван от тях като „инструмент за сплашване“.

Повод за законопроекта всъщност стана убийството на 20-годишна бременна жена, за което се твърди, че е извършено от приятеля ѝ, жител на Хонконг, при това на тайванска територия. След бягството му в Хонконг той нямаше как да бъде екстрадиран заради липсата на споразумение. Хонконг има договор за екстрадиция с 20 държави, включително с Великобритания и САЩ.

 

Последни новини
Още от Нотификации