БДЖ поръчва 15 нови мотриси и 50 нови вагона за над 100 млн. евро

Индикативната стойност на инвестицията е за малко над 100 млн. евро

Снимка: Олег Попов/ Investor Media Group Снимка: Олег Попов/ Investor Media Group

БДЖ започва поетапно обновяване на влаковете през следващите 15 години. Очаква се до края на годината да стартира процедура за закупуване на около 15 броя мотрисни влакове за средни разстояния, както и за доставка на 30 до 50 броя нови вагона. По разчети така ще бъдат осигурени над 4000 места за пътуване на средни и дълги разстояния. По първоначални проучвания доставката може да се осъществи най-рано в средата на 2023 г. Индикативната стойност на инвестицията е за малко над 100 млн. евро и е планирана по начин, който няма да затрудни финансовото състояние на дружеството, става ясно от прессъобщение на Министерството на транспорта. 

Освен това БДЖ вече води преговори с Deutsche Bahn (DB) за закупуването на около 100 броя вагони, експлоатирани и поддържани от германските железници. По първоначални изчисления необходимата инвестиция ще бъде по-ниска от тази за реновирането и модернизирането на собствените вагони, а тяхната доставка може да бъде изпълнена в рамките на една година. 

Паралелно се работи и по програма за модернизация и ремонт на наличните локомотиви, вагони и мотрисни влакове. Вече се водят разговори с производителя на локомотивите Skoda и възможността за тяхната модернизация, която ще доведе до увеличение на максималната скорост за движение до 160 км/ч, както и експлоатационната им годност с 20 години. В процес е процедура за капиталов ремонт на наличните мотрисни влакове.

Целия материал четете в Investor.bg!

Последни новини
Още от Нотификации