Google е спечелил 4,7 млрд. долара от новини през 2018 г.

Трафикът от Google Search до сайтовете на издателите е нараснал до около 1,6 млрд. посещения на седмица

Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg

4,7 млрд. долара. Това са повече от комбинираните приходи от продажби на билети на последните два филма „Отмъстителите". Това е повече от онова, което струва всеки професионален спортен клуб. И това е сумата, която Google е прибрала от дейността на издателите на новини през 2018 г. чрез търсене и Google News, става ясно от проучване на News Media Alliance, което бе цитирано от The New York Times.

Журналистите, които създават това съдържание, заслужават парче от тези 4,7 милиарда долара, казва Дейвид Чейвърн, президент и главен изпълнителен директор на съюза, който представлява повече от 2000 вестника в страната.

„Те печелят пари от това", казва Чейвърн, „и трябва да има по-добър резултат за издателите на новини".

Още по темата

Тези 4,7 млрд. долара са почти толкова, колкото 5,1 млрд. долара, вкарани в американската информационна индустрия като цяло от цифровата реклама през миналата година, а News Media Alliance предупреждава, че прогнозата за приходите на Google е консервативна. От една страна, тя не отчита стойността на личните данни, които компанията събира на потребителите всеки път, когато кликнат върху статия като тази.

Действителната стойност на новинарското съдържание в Google е трудно да се определи количествено поради различните начини, по които компанията използва новините, за да привлече трафик, да развива своите продукти и да затвърди господстващото си положение. В допълнение към използването на новинарско съдържание за разработване на продукти, като например обучението на изкуствения си интелект, Google приспособява своите продукти - увеличавайки използването на новините, за да задържи потребителите в екосистемата на Google.

Според доклада от януари 2017 г. трафикът от Google Search до сайтовете на издателите на новини е нараснал с повече от 25% до приблизително 1,6 милиарда посещения на седмица към януари 2018 г. В съответствие с пренасочването на потребителите към Google за потреблението на новини именно новините стават все по-важни за Google.

„Проучването очевидно илюстрира това, което всички знаем толкова ясно и толкова болезнено“, казва Терънс Си. Зи. Егър, главен изпълнителен директор на Philadelphia Inquirer PBC – издател на The Philadelphia Inquirer, The Philadelphia Daily News и philly.com. „Сегашната динамика в отношенията между платформите и нашата индустрия е унищожителна".

Последни новини
Още от Новини от света