Научният ръководител на Путин e спечелил 3,4 млн. евро

Владимир Литвиненко влезе в списъка на най-богатите мъже на руския "Форбс"

Владимир Литвиненко по време на икономически форум в Санкт Петерсбург през 2015 г. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Владимир Литвиненко по време на икономически форум в Санкт Петерсбург през 2015 г. Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Известно е, че една докторска дисертация може да бъде отправната точка за стръмна кариера и да доведе до по-високи доходи - поне за лицето, което е представило докторската дисертация.

В случая с дисертацията на тема „Стратегическо планиране" в областта на суровините, подадена в Минния институт в Санкт Петербург, Русия, през 1997 г. не само авторът - някакъв си Владимир Путин, пое към лидерското място и сигурна позиция. Неговият ръководител Владимир Литвиненко сега е ректор на Минния институт - и богат човек.

Според уважавания московски финансов вестник "РБК" приходите му през изминалата година възлизат на 237 млн. рубли, което се равнява на около 3,4 милиона евро - и значително повече от всички останали ръководители на университети в Русия. За сравнение, класираният на второ място ръководител на на намиращата се в Москва Руска академия на националната икономика и публична администрация RANEPA е спечелил малко над 100 млн. рубли.

Причината за необичайно щедрия доход на Литвиненко е неговата бизнес дейност. Ректорът на университета отдавна притежава дял в руската компания за торове „Фосагро“, а през 2017 г. увеличи този дял до 19,35%. Руското издание на "Форбс" изчислява стойността на акциите на около 900 милиона долара. В класацията на най-богатите мъже в страната редакцията слага ректора на 112-о място.

Литвиненко стана известен на широката общественост в Русия с дисертацията на Путин. Преди няколко години стана ясно, че 16 страници са били взети от книга, публикувана преди 20 години от американски учени.

Смята се, че Литвиненко се е запознал с бъдещия президент в началото на деветдесетте години. Путин тогава е бил заместник-кмет на Санкт Петербург. През 2000 г. Литвиненко оглавява клона на кампанията на Путин за Санкт Петербург.

Не е известно как точно Литвиненко е положил основите на богатството си. Минният университет е популярен сред най-добрите руски политици. Бившият съратник на Путин Игор Сечин - сега ръководител на петролната компания „Роснефт“ също е написал дисертация там, както и Виктор Зубков, заместник министър-председател на Русия до 2012 година.

Руски активисти обаче многократно посочват, че много докторски дисертации на руски политици са до голяма степен плагиатствани.

Последни новини
Още от Нотификации