Курсът към Brexit: No Deal

Излизане без сделка или оставане са двете най-вероятни посоки на Лондон

Снимка: Bryn Colton/Bloomberg Снимка: Bryn Colton/Bloomberg

Вярно е: с Тереза Мей като министър-председател Великобритания не можеше да направи крачка нито напред, нито назад. Абсолютно застиване. Мнозина копняха за деня на нейната оставка. Е сега е ясно: тя ще напусне Даунинг стрийт на 7-и юни. Но въпросът е какво ще се случи тогава? Движение по Brexit? Най-накрая един устойчив компромис, който да се проправи чрез Парламента?

Това въобще не изглежда вероятно. По-скоро трябва да очакваме, че възможностите са ограничени: Излизане без сделка или оставане. В същото време за торите няма смисъл да поставят на преден план някой, който да търси компромис. Партията, която обеща да осъществи Brexit, се провали. А базата смята, че това се дължи по-скоро на готовността за компромис, отколкото на нещо друго.

Особено сега, когато партията Brexit оказва голям натиск, много хора са по-склонни да искат да ги управлява някой, който решително прониква в това, което според тях Мей разбираше само половинчато. Ако торите подкрепят някого, който не е твърдо про-Brexit настроен, те рискуват да бъдат изядени от партията „Брекзит“ на Найджъл Фараж. Поне така изглежда в момента, ако вярваш на допитванията.

Още по темата

Но нов лидер на партията или нова лидерка не може да се надява на нова сделка. Вероятно няма да има друга сделка, освен сегашната. А просто да оттегли член 50 след три години на самонадеяни заявки и военна реторика срещу ЕС? В допълнение, настроението в момента е твърде горещо за подобно решение.

Така че с оттеглянето на Мей Обединеното кралство сега се насочва сериозно към излизане без сделка. Политологът Бертолт Ритбергер обяснява в своето интервю за ARD каква логика се крие зад всичко това.

При всички положения според него торите няма да успеят да сформират едно стабилно правителство. „Най-важният въпрос е Brexit. Докато няма споразумение по въпроса и докато правителството не получи мнозинство в парламента, за да вземе решение за споразумение за оттегляне, всяко правителство ще бъде парализирано. Дори новото партийно ръководство няма да може да промени това“, казва политологът.

Според Ритбергер един от малкото начини, по които нещо ще може да се промени в тази задънена улица, са нови избори. Но кой ръководител на торите сега би имал интерес от свикване на нови избори? Това действително би било признание, че са се провалили...“.

Последни новини
Още от Нотификации