До края на годината Huawei може да отпадне от ТОП 5

Франсиско Джеронимо, асоцииран вицепрезидент „Устройства“ в IDC EMEA

Ако скоро няма решение в търговския спор между САЩ и Китай, за китайския технологичен концерн Huawei ще е истински успех през четвъртото тримесечие да е в ТОП 5 на производителите на смартфони. Това мнение изказва в ексклузивно интервю за технологичното предаване UpDate на Bloomberg TV Bulgaria с водещ Бойч Попов асоциираният вицепрезидент „Устройства“ в IDC EMEA Франсиско Джеронимо .

„Ако това, което чуваме от операторите в Европа, наистина се случи, ще видим много силен спад на Huawei към края на годината. Защото не става дума дали телефоните ще работят или не - те ще работят. А е ясно, че всяко едно устройство на Huawei ще продължи да работи както днес. Но по-скоро става дума за опасенията на операторите и потребителите – дали ако някой купи устройство на Huawei, то ще продължи да работи и ще предоставя всички услуги на Google, които има сега“, казва Джеронимо.

Още по темата

Той е убеден, че без достъп до услугите на Google и приложенията, без поддръжката на Google на Android на телефоните, е почти невъзможно да се продават смартфони извън Китай, защото извън страната Android е доминиращата операционна система. Така че е почти невъзможно за някой в тази индустрия да продава устройства без Android. И това е най-голямото предизвикателство за Huawei, пояснява анализаторът.

Джеронимо не вижда много опции за действие от страна на самия производител. Макар че Android е операционна система с отворен код и всяка компания може да разработи своя на базата на Android, проблемът е, че Huawei няма да имат достъп до услугите на Google, т.е. до Google Play за приложенията, Gmail, Google Maps и т.н.

„Ако наистина искат да развиват своя операционна система за платформата на телефоните си, разбира се, че могат. Но без поддръжката от Google ще им бъде много трудно да продават телефоните си на международния пазар. Защото как ще стигаме до приложения, които са достъпни само през Google Play? И разбира се, могат да работят с всички магазини за приложения, които предлагат апове. Броят на приложенията в тях обаче е доста по-малък, отколкото при Google. Така че ако искат да разработят операционна система, смятам, че в дългосрочен план може да успеят. Особено ако работят с други китайски играчи по тази трета екосистема, която ще се конкурира с Google и Apple. Защото само един играч със собствена операционна система на пазара много трудно ще успее. Виждали сме и други компании да се опитват да го правят, но без успех“, казва той.

"Ние говорим с операторите в Европа. Те ни казват, че ще спрат да продават устройства на Huawei, ако няма решение по въпроса в следващите седмици или през лятото. Защото през септември-октомври мобилните оператори правят поръчките си за Коледа. И ако няма решение по въпроса, ако Huawei не успее да постигне споразумение с американското правителство, тогава ще стане огромен проблем. Операторите и търговците ще спрат да продават устройствата им. Така че това, което ще правят 2 месеца сега, е да продават каквото имат на склад и тези, които предстои да бъдат пуснати. Но от септември-октомври ще започнем да виждаме как устройствата ще изчезват от рафтовете на магазините", казва още Джеронимо.

Той припомни, че във Великобритания през миналата седмица стартира 5G, а един от най-големите оператори, ЕЕ, в последния момент изключи телефоните на Huawei от плановете си - "защото не могат да поемат този риск, без да знаят, че има споразумение".

Как може да реагира китайската държава, ще се стигне ли до споразумение и кои производители биха спечелили от дългосрочна забрана за Huawei – вижте във видео материала.

Последни новини
Още от Нотификации