Лидерът на БСП Корнелия Нинова е подала оставка

Тя е поискала бърз Конгрес, на който да се стартира процедурата за пряк избор на лидер

Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Investor Media Group Снимка: Димитър Кьосемарлиев/ Investor Media Group

Председателят на БСП Корнелия Нинова е подала оставка пред Националния съвет на БСП. В словото си тя е поискала бърз Конгрес, на който да се стартира процедурата за пряк избор на лидер.

"При демократичните партии, в правовите държави, в модерното общество, отговорността винаги се носи от председателя. Затова аз поемам цялата отговорност за тази загуба. Подавам си оставката като председател на БСП. Предлагам свикване на Конгрес в съкратени срокове - от 15 дни, който да констатира по силата на Устава тази оставка. Дотогава да стартира кампания за номинации, приемане на правила и процедури за избор на председател по новия Устав, чрез пряк избор. Ако приемете това решение, ще ви предложим хронограма, по която да се състои, и това да бъде съчетано с анализа на резултатите на изборите, отчетите на изборите, подготовка за местните избори, номинации за председател и до края на юли да изберем новия предател такъв, какъвто партията реши", заяви Нинова. 

Бъдете със самочувствие, че сме сила, че зад вас стоят хора, които ни вярват. Най-вече тях не трябва да предаваме. Да им дадем самочувствие, че сме на прав път и да им дадем енергия за местните избори, поясни още лидерът на БСП, цитирана в прессъобщение.

На пресконференция вчера Нинова обяви, че ще поиска от Националния съвет на партия да започне процедура за изготвянето на правилата за избор на нов председател на партията и чак след като те бъдат готови, ще даде оставката си. Тя добави и че стартирането на процедурата за избор на нов председател е свързана с резултатите от изборите.

Въпреки това обаче Нинова заяви, че ще се кандидатира отново за лидер на червените, когато бъдат изготвени правилата и бъде стартирана процедурата за избор на нов председател.

За пръв път новият лидер на БСП ще бъде избран по нови правила - пряко от всичко партийци.

Ще се явя и аз на нов избор пред цялата партия заедно с всички останали кандидати, обясни в деня след изборите Нинова.
 

Последни новини
Още от Нотификации