След евроизборите... Какво следва?

Необходими са поне 25 членове за сформирането на политическа група

Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg Photographer: Marlene Awaad/Bloomberg

След 27 май новоизбраните евродепутатите ще започнат преговорите за сформирането на политическите групи. Необходими са поне 25 членове за сформирането на политическа група, като поне една четвърт от държавите членки трябва да бъдат представени в нея. Политическите групи трябва да обявят състава си до 24 юни.

На 2 юли ще започне деветият мандат на Парламента и евродепутатите ще проведат своята учредителна сесия в Страсбург. Евродепутатите ще изберат председател, 14 зам.-председатели и 5 квестори на Парламента, ще вземат решение за броя на постоянните парламентарни комисии, както и за броя на членовете им.

Следващата Европейска комисия

Европейските политически партии номинираха водещи кандидати, които се борят за поста на председател на Комисията. Въз основа на резултатите от изборите ръководителите на страните в ЕС ще предложат кандидат за този пост. Парламентът е заявил, че няма да приеме кандидат, който не е бил номиниран като водещ кандидат от политическите партии. Очаква се гласуването в ЕП да се проведе през юли. 

След това Европейският парламент допълнително трябва да одобри новия председател на Комисията с абсолютно мнозинство (половината от всички евродепутати плюс един, т.е. 376). Ако кандидатът не получи необходимото мнозинство, държавите членки трябва да предложат друг кандидат в рамките на един месец (Европейския съвет решава с квалифицирано мнозинство).

Кандидатите за членове на Комисията, предложени от държавите членки, и новоизбраният председател на Комисията, ще трябва да получат одобрението на Парламента преди встъпването им в длъжност през ноември.

Новата Европейска комисия би трябвало да започне работа от 1 ноември.

 

Последни новини
Още от Нотификации