Австрийският канцлер Себастиан Курц загуби вота на недоверие

Това бе първият успешен вот на недоверие в австрийската парламентарна история, внесен след сътресенията в кабинета заради „Ибисагейт“

Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg Снимка: Roni Rekomaa/Bloomberg

С вота си на недоверие в понеделник опозицията свали австрийския канцлер Себастиан Курц и целия му кабинет. Предложението за недоверие на социалистическата партия (SPÖ ) доби мнозинство от гласовете. Сътресенията в кабинета заради „Ибисагейт“ доведоха до този развой. Това предава Investor.bg.

Лидерът на SPÖ Памела Ренди-Вагнер официално подаде предложението за вот на недоверие следобед. „Г-н канцлер, вие и вашето правителство не се радвате на доверието на социалистическите депутати", заяви Ренди-Вагнер. Действията на канцлера са „безсрамно, необуздано и безотговорно захващане на властта", поясни тя. Още преди дебата дясната Партия на свободата даде ясно да се разбере, че ще подкрепи предложението на SPÖ.

Още по темата

Това е вторият силен политически отзвук по-малко от 24 часа, след като бяха обявени първите резултати от повечето страни в ЕС, където имаше избори за Европейския парламент.

Резултатът не представлява изненада, тъй като крайнодясната Партия на свободата обяви, че ще подкрепи вота, а социалдемократите изложиха в серия публикации в Twitter мотивите си да не подкрепят канцлера. Курц ще остане на длъжността временно.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Нотификации