Процедурата за избор на инвеститор за АЕЦ „Белене“ стартира

Кандидатите имат срок от 90 дни, за да изпратят документите си

Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg Снимка: Oliver Bunic/Bloomberg

Процедурата за избор на стратегически инвеститор по проекта АЕЦ „Белене“ е публикувана  в Официалния вестник на Европейския съюз, съобщи Министерството на енергетиката.

Срокът за получаване на заявления за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор е до 90-тия ден след публикацията, а индикативният срок за приключване на процедурата е 12 месеца от днешна дата.

От ведомството на Теменужка Петкова припомнят, че с решение на Народното събрание от 7 юни 2018 г. и  правителствено решение от 29 юни 2018 г. бяха възобновени действията по търсене на възможност за реализация на проекта за АЕЦ „Белене“, съвместно със стратегически инвеститор, на пазарен принцип.

Заявление за участие в процедурата за избор на стратегически инвеститор, съответно интерес за придобиване на миноритарно акционерно участие в проектната компания, могат да подават български или чуждестранни юридически лица, както и обединения между тях.

Българската страна ще участва в проектната компания, екплоатираща АЕЦ "Белене" с апортна вноска на активите, в това число – лицензираната площадканаличното оборудванеиздадените решения, разрешение, лицензии и други документи, свързани с проекта, посочват от Министерството на енергетиката.

В процедурата са заложени редица условия с цел максимална защита на имуществения интерес на българската страна.

България, чрез НЕК ЕАД, си запазва правото на блокираща квота при вземането на решения по определени въпроси от компетентността на общото събрание на акционерите в проектната компания. Предвижда се изграждането на централата да се реализира на пазарен принцип, без сключване на дългосрочни договори за изкупуване на електроенергия от държавата и предоставяне на държавни гаранции.

Припомняме, че през лятото на 2016 г. Арбитражният съд в Женева отсъди НЕК да заплати на руската компания "Атомстройекспорт" за поръчаното, но незаплатено оборудване за АЕЦ "Белене". Общият размер на иска беше 1,2 млрд. евро, а съдът отсъди плащането на 550 млн. евро. В замяна НЕК получи изработени два реактора и оборудването в последствие беше складирано на площадката на централата.

През септември същата година парламентът разреши отпускането на държавна помощ, за да може НЕК да плати на "Атомстройекспорт" за двата реактора.

Междувременно управляващите решиха да се търси стратегически инвеститор за изграждането на централата, но без да се гарантира изкупуването на електроенергия и без държавни гаранции за проекта. 

Последни новини
Още от Нотификации