Политическият урок от Австрия

Десните популисти не са способни да управляват в либерална демокрация

Едно провалено правителство. Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg Едно провалено правителство. Снимка: Lisi Niesner/Bloomberg

Политическо земетресение в Австрия: Федералният канцлер Себастиан Курц обяви края на коалицията с десния популистки блок FPÖ и възможно най-ранните нови избори. 32-годишният политик завършва с това едно политически много опасно приключение - нещастния правителствен съюз между консерватори и десни популисти.

Така Австрия се превръща в пример за цяла Европа. Скандалното видео от Ибиса с досегашния лидер на FPÖ Хайнц-Кристиан Щраше не оставя никакво съмнение: десните популисти са изключително опасни за демокрацията, бизнеса и свободата на медиите.

Щраше искаше да вкара най-големия вестник в страната - Kronen Zeitung, в руски ръце, да изключи незаконно строителната компания Strabag от правителствените договори и да разменя журналисти като шахматни фигури. Тайно записаното видео разкрива един безпрепятствен екстремист - без срам и чест.

Дълго време Себастиан Курц не искаше да осъзнава в своята арогантност каква заблуда извършва с дясното си правителство в Европа. В продължение на 16 месеца той се правеше, че не вижда скандалите, злоупотребите и хрумките на десния си популистки партньор.

Неговото поведение навреди на репутацията на Австрия по света. При това ле липсваха предупреждения от политическия квартал. От канцлера Ангела Меркел до баварския премиер Маркус Зьодер – редица консервативни приятели изпращаха ясно послание към Австрия: няма сътрудничество с безотговорни десни популисти.

Но австрийският канцлер се нуждаеше от дълго време, за да стигне до правилното решение. До края на съботния ден зад затворените врати на канцеларството имаше опити да се спаси нечестивата дясна коалиция.

Още по темата

Решението на Курц за нови избори е единственото правилно решение. С прекъсването на коалицията консервативният държавен глава коригира погрешното си убеждение, че може да укроти някак си десните популисти с тотална липса на осведоменост за същината на демокрацията.

В политически аспект той дори можеше да се възползва от възможно най-скорошни нови избори в края на лятото. Защото много избиратели са дотолкова шокирани от скандалното поведение на дългогодишния шеф на бившата партия на Хайдер, че или се връщат в консервативната ÖVP (Австрийска народна партия), или няма да отидат на изборите. Европейските избори през следващата неделя ще бъдат първият лакмус за страната, търсеща политическо равновесие.

С новите избори Курц има възможност да сформира правителство на демократичния разум и среда. Бившият коалиционен партньор SPÖ вече се позиционира косвено като кандидат партньор.

Министър-председателят на Бургенланд Ханс Петер Доскоцил иска да говори в понеделник за продължаването на коалицията му с FPÖ. Ако позволи на правителствения съюз да се спука - единственият на SPÖ с FPÖ на провинциално ниво в Австрия - той ще прочисти пътя за подновяване на сътрудничеството и на федерално равнище.

Бившият министър на отбраната Доскоцил, представител на дясното крило на SPÖ, би бил мечтан партньор на ÖVP. В допълнение Курц - в зависимост от изборните резултати - може също така да сформира правителство на малцинството или, с голяма част електоралнен късмет, коалиция с либералните Neos.

Има много опции на масата - с оглед на объркващата ситуация. В крайна сметка, стабилизирането на свободно-либералната демокрация би трябвало да бъде в сърцето на Европа. С оглед на опасното развитие в австрийско съседство - в Унгария, Чехия или Полша - това е важно за цяла Европа.

Последни новини
Още от Нотификации