Животът през април е поскъпнал с 0,5%

Инфлацията се движи нагоре от началото на годината

Хляб Снимка: Pixabay Хляб Снимка: Pixabay

Инфлацията през месец април е достигнала 0,5% спрямо предходния месец, благодарение най-вече на повишението в цените на храните, транспорта и облеклото, предаде Националният статистически институт (НСИ).

Оказва се, че в началото на пролетта сме плащали с 6,9% повече за нови дрехи и обувки, което е своеобразна традиция с оглед подмяната на гардероба. Храним се средно с 1,1% по-високи цени, а за транспорт разходите на домакинствата са се увеличили с 1,6 на 100.

Снимка на Десислав Янкулов.

Инфлацията през 2019 г. се движи нагоре Графика: НСИ

Най-сериозен ръст в цените на хранителните стоки отчитаме при зелето (11,3%), пипера (9,3%), зрелия лук (8,7%), кореноплодните зеленчуци (7,2%), доматите (6,3%), ябълките (5,5%) и картофите (5,3%). Това идва с отдалечаването от традиционния им сезон за отглеждане. Поевтиняване от друга страна се наблюдава при краставиците (-20,5%), листните зеленчуци (-5,1%), сладоледът (-1,8%), яйцата (-1,6%) и месото от едър рогат добитък (-1,4%).

Още по темата

Новите обувки в магазините са ни стрували с 8,5% повече през април, а пролетните дрехи имат 6,2% по-висока цена.

Най-масовото автомобилно гориво - бензин A95H, се продава с 3,6% по-високи цени от бензиностанции, докато цената на въздушния транспорт е скочила с внушителните 21,8%.

Отоплението лази бавно в обратна посока с разлики между -1,2% за газта и -0,6% за климатичните инсталации.

Лекарствата и стоматологичните услуги остават непроменени през април в сравнение с март 2019 г.

Последни новини
Още от Нотификации