САЩ наложиха новите мита над китайски стоки

Особено тежко засегнати ще са потребителски стоки като мобилни телефони, компютри, дрехи и играчки

Китайската делегация в САЩ. Снимка: Photographer: Stefani Reynolds/Bloomberg Китайската делегация в САЩ. Снимка: Photographer: Stefani Reynolds/Bloomberg

САЩ рязко увеличиха митата за внос на стоки от Китай. Над стоки за 200 милиарда долара бяха наложени специални мита от десет на 25% от петък. Новият регламент влезе в сила в петък малко след полунощ (местно време).

Въпреки това продължават преговорите за търговско споразумение между САЩ и Китай във Вашингтон, за да се постигне възможно споразумение. Първият кръг от последните преговори приключи в четвъртък вечерта. Конкретни резултати не бяха оповестени, освен договорката преговорите да продължават във Вашингтон в петък, заяви Белият дом.

Още по темата

Търговският представител на САЩ Робърт Лайхтайзер и американският министър на финансите Стивън Манучин обсъдиха процеса с президента на САЩ Доналд Тръмп. Впоследствие двамата се срещнаха за работен обяд с ръководителя на китайската делегация, заместник министър-председателя Лю Хъ, на която са се разбрали да продължат дискусиите тази сутрин.

Разговорите продължиха около 90 минути. Участниците в срещата не направиха изявления пред журналисти.

В 00.01 часа американско време (04.01 часа по Гринуич, 07.01 часа българско време) влиза в сила увеличение от 10 до 25 на сто на американските вносни мита за китайски стоки на стойност 200 милиарда долара. Особено тежко засегнати ще са потребителски стоки като мобилни телефони, компютри, дрехи и играчки, отбелязва Bloomberg.

Последни новини
Още от Нотификации