Злощастната последна минута срина акциите на AFC Ajax NV

Поражението струва на клуба най-малко още 15 млн. евро от наградния фонд

Снимка: Joe Easton Снимка: Joe Easton

Акциите на AFC Ajax NV се сринаха, след като холандският футболен отбор пропусна да се класира на първия си финал от Шампионската лига от 1996 г. насам след агонизиращо поражение с последния удар на британския Тотнъм (Tottenham Hotspur).

Бразилецът Лукас Моура завърши сензационния си хеттрик в деветдесет и шестата минута на мача в Амстердам, за да изтрие два гола пасив на Аякс за първото полувреме и да изпрати отбора от английската Висша лига до финала, като вкара повече голове на чужд терен, а като отборите завършиха с общ равен резултат 3-3. 

Още по темата

Акциите на AFC Ajax NV се сринаха с 21% в началото на търговията в Амстердам, като изтриха ралито от около същия процент, което последва победата на отбора с 1: 0 в Лондон през миналата седмица. Поражението струва на клуба най-малко още 15 милиона евро (16,8 милиона долара) от наградния фонд, равняващи се на около 16% от коригираните приходи за 2018 година.

Но въпреки отпадането по възможно най-жестокия начин акциите на Ajax отчитат ръст от около 52% за изминалата година. В допълнение към увеличения дял на турнирните приходи, присъдени от УЕФА, неочакваното преминаване до полуфиналите постави клуба отново сред елита на европейския футбол, което вероятно ще му даде допълнително предимство при договарянето на търговски сделки със спонсорите.

Също така се подхранват спекулациите за големи трансферни плащания, докато други отбори започнаха да проучват и наблюдават младите звезди на Аякс. ФК Барселона вече купи 21-годишния халф Френки де Йонг за 75 млн. евро.

Последни новини
Още от Нотификации