Докладът на Мълър срина рейтингa на Тръмп до най-ниското ниво за 2019 г.

В петък президентът стана много по-агресивен в коментарите си за разследването

Снимка: Alex Wroblewski/Bloomberg Снимка: Alex Wroblewski/Bloomberg

Рейтингът на президента на САЩ Доналд Тръмп се понижи до най-ниското си равнище тази година след публикуването в четвъртък на редактирана версия на доклада на специалния прокурор Робърт Мълър, разследвал руската намеса в американските избори през 2016 г. Това става ясно от проучване на общественото мнение, проведено от института Ipsos съвместно с Ройтерс.

Според анкетата, проведена непосредствено след публикуването на доклада - от четвъртък следобед до петък сутринта - подкрепата за Тръмп е намаляла с 3 процента до 37 на сто. Рейтингът на президента на САЩ бе 43 процента, след като главният прокурор Уилям Бар публикува миналия месец резюме на доклада на Мълър.

50 на сто от участниците в новото допитване са на мнение, че Тръмп или някой от щаба му е работил с Русия, за да повлияе на изхода от президентските избори в Съединените щати през 2016 г. 58 процента са съгласни, че той се е опитал да спре разследванията за руско влияние върху неговата администрация.

40 на сто от анкетираните смятат, че американският президент трябва да бъде отстранен от поста, а малко повече - 42 процента - са против.Мненията на участниците в анкетата са рязко поляризирани по партийни линии.

Междувременно Тръмп игра голф в свой клуб във Флорида заедно с консервативния коментатор Ръш Лимбо и още двама неназовани приятели, съобщи Белият дом, цитиран от Bloomberg. Президентът на САЩ прекарва великденските празници заедно с първата дама Мелания Тръмп в имението си Мар-а-Лаго в югоизточния щат.

Преди да поиграе голф, Тръмп нападна в Twitter хората, които са сътрудничили на разследването на Мълър. Някои изявления, цитирани в доклада, са „изфабрикувани и напълно неверни“, написа той.

В петък Тръмп написа в социалната мрежа, че е време да „вкараме правосъдието за някои много болни и опасни хора, които са извършили много тежки престъпления, може би дори шпионаж или измяна. Това никога повече не трябва да се случва!”. Коментарът последва тиут по-рано през деня, в който той нарече разследването „Незаконно създадена измислица“.

Тръмп възприе вчера много по-остър тон в сравнение с четвъртък, когато просто отбеляза публикуването на доклада, като туитна: „Играта свърши“, отчита агенцията.

 

 

Последни новини
Още от Нотификации