Капиталистическата система трябва да се реформира

Най-богатите хора в САЩ сякаш искат по-добри условия за нормално печелещите...

Снимка: Pixabay Снимка: Pixabay

Преди няколко седмици трима милиардери попаднаха във вестникарските заглавия с необичайни претенции: „Компаниите трябва да направят всичко по силите си, за да сложат край на тенденцията към застой и неравнопоставеност на заплатите", пише Хауърд Маркс, основател на частната инвестиционна компания Oaktree, в писмото си до инвеститорите.

Джейми Даймън, ръководител на най-голямата американска банка JP Morgan Chase, призова за „драматична реформа на нашите глобални и национални институции“ и даде ясно да се разбере: „Хората изискват промяна и ние трябва да признаем, че нещо трябва да се промени."

Рей Далио, основател на най-големия хедж фонд в света Bridgewater, се опасява, че нарастващото неравенство в САЩ може да „доведе до големи конфликти и вид революция, ако капитализмът не бъде реформиран".

Побъркан свят. Най-богатите мъже в Америка искат по-добри условия за живот на тези, които нямат толкова, колкото те. И дори биха били склонни да плащат по-високи данъци, за да направят това възможно, пише в свой коментар за Handelsblatt Астрид Дьорнер.

Това ги поставя изненадващо близо до левия сенатор и кандидат за президент Бърни Сандърс и депутата Александрия Окасио-Кортез, която описва себе си като представител на работническата класа и „демократичен социалист“.

И двамата политици излязоха с драстични призиви за помощ на обикновените и нископлатените.

Окасио-Кортес доминираше в дебата на Световната среща на високо равнище в Давос с намерението си да наложи данъчна ставка от 70% върху доходи, започващи от десет милиона долара.

А имаше моменти, в които такова искане просто би било отхвърлено като абсурдно, нереалистично и напълно преувеличено - особено в САЩ, където данъците, а с това - по-силна държава, не се одобряват от голяма част от населението.

Най-високият 1 процент от най-добре печелещите в Америка генерира 20% от всички доходи в САЩ. Ако погледнем не само доходите, но и другите активи, като недвижимите имоти, акциите и изкуството, най-високият процент от най-богатите американци генерира повече от 40% от активите. И докато много свръхбогати са успели да увеличат значително активите си, наред с други неща, благодарение на нарастващите цени на акциите, заплатите за обикновените хора се покачват много бавно.

В същото време разходите за медицински грижи, образование и наем се увеличават рязко. И това се усеща от всички. Четиридесет процента от американците нямат достатъчно спестявания, за да покрият непредвидени разходи за 400 долара или повече. 78% живеят от заплата до следващата, без да създават резерви и да заделят нещо.

Затварянето на администрацията, която остави държавните служители без заплати за един месец, измъчи много от тях поради липса на приходи за фиксираните разходи, като наем, кола и студентски заеми. „Много домакинства не бяха спестили достатъчно, за да си позволят солиден начин на живот на възрастните хора", обобщава в едно скорошно проучване регионалната централна банка в Сейнт Луис.

От друга страна - няма политическа воля. Правителството на президента на САЩ Доналд Тръмп разчита прекалено много на добрите основи и се интересува просто от интересите на средните и по-ниските групи от населението.

Точно сега е подходящият момент за противопоставяне. Икономиката все още се справя добре и богатите са по-склонни да дадат нещо. Никога няма да е по-лесно, отколкото е сега.

Последни новини
Още от Нотификации